Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru
Sezon na orzechy włoskie trwa w najlepsze, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu. Chrupanie samych orzechów to nie jedyny sposób na to. Kotlety mielone z orzechami włoskimi zaskakują przyjemnym posmakiem i wyjątkową chrupkością. Wystarczy posiekać orzechy i dodać je do mięsa.
Orzechy włoskie są bardzo zdrowym dodatkiem. Zawierają cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały. Ponadto są bogatym źródłem kwasów omega- 6 oraz omega-3. Kotlety mielone z orzechami włoskimi mają więc więcej zalet, niż wyśmienity smak.
Przepis na apetyczne kotlety mielone z orzechami włoskimi
Składniki:
-
500 g mielonej łopatki wieprzowej
-
1 średnia cebula
-
2 garście łuskanych orzechów włoskich
-
1 jajko
-
1 kajzerka
-
1/2 szklanki mleka
-
sól i pieprz do smaku
-
bułka tarta do panierowania
-
olej do smażenia
Jesienne kotlety mielone z orzechami włoskimi krok po kroku
Cebulę do kotletów mielonych z orzechami włoskimi obierz i zetrzyj na drobnej tarce . Mleko wlej do miseczki i namocz z nim kajzerkę . Bułkę możesz porwać na mniejsze kawałki tak, aby była w całości przykryta płynem. Łuskane orzechy drobno posiekaj lub zmiel za pomocą młynka .
Do dużej miski przełóż łopatkę wieprzową . Następnie do mięsa dodaj jajko i wszystkie przygotowane uprzednio składniki kotletów mielonych z orzechami włoskimi. Dopraw masę do smaku za pomocą soli i pieprzu . Całość dokładnie wymieszaj.
Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety . Każdego z nich obtocz dokładnie w bułce tartej . W międzyczasie na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia kotletów mielonych z orzechami włoskimi.
Kotlety mielone z orzechami włoskimi smaż na rumiano z obu stron na średniej mocy palnika . Usmażone mięso pozostaw na patelni, przykryj pokrywką i potrzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty . Kotlety mielone z orzechami włoskimi są gotowe do podania. Kotlety ze smakowitym dodatkiem są wyjątkowo soczyste . Sezonowe kotlety mielone to kusząca propozycja na obiad .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Hela zdradziła sekret puszystych racuchów. Największą wagę przywiązuje do 1 detalu
-
Aksamitna jajecznica po francusku. Sekret tkwi w zaskakującym dodatku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama