Babcia Hela zdradziła sekret puszystych racuchów. Największą wagę przywiązuje do 1 detalu
Powszechnie wiadomo, że babcie są największą skarbnicą kulinarnej wiedzy. Babcine racuchy drożdżowe według przepisu babci Heli idealnie to potwierdzają. Tajemnicą udanych puszystych racuchów są odpowiednio dobrane proporcje zaczynu drożdżowego. Dzięki temu placuszki wychodzą idealne za każdym razem.
To właśnie dzięki zaczynowi babcine racuchy drożdżowe są tak puszyste i delikatne. Z 3 prostych składników, czyli mleka, drożdży i cukru bez trudu przygotujesz taki zaczyn we własnej kuchni. Z wyrośniętego na nim ciasta usmażysz najlepsze racuchy w swoim życiu. Babcia Hela na racuchach zna się jak nikt inny.
Przepis na puszyste babcine racuchy drożdżowe
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 i 1/2 łyżki cukru
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
tłuszcz do smażenia
Składniki na zaczyn:
1/2 szklanki ogrzanego mleka
1/2 kostki drożdży
1 łyżka cukru
Jak usmażyć wyjątkowe babcine racuchy drożdżowe?
Przygotowanie babcinych racuchów drożdżowych zacznij od sporządzenia zaczynu. W tym celu do niewielkiego naczynia dodaj mleko, cukier i pokruszone drożdże. Składniki wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na babcine racuchy drożdżowe. Do dużej miski przesiej mąkę, dołóż do niej jajka, mleko oraz oba rodzaje cukru. Kiedy zaczyn będzie już gotowy, dodaj go do miski i wyrób ciasto za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto na babcine racuchy drożdżowe odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Jeśli temperatura w pomieszczeniu nie jest wystarczająco wysoka, koniecznie może okazać się pozostawienie ciasta do wyrośnięcia na dłuższy czas.
Kiedy ciasto na babcine racuchy drożdżowe wyrośnie, możesz rozpocząć smażenie. Na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta. Łyżkę przed nabraniem każdej kolejnej porcji zanurz w zimnej wodzie. Dzięki temu ciasto łatwiej będzie się od niej odklejać.
Babcine racuchy drożdżowe smaż na rumiany kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj udekorowane cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Fenomenalne ciasto na racuchy możesz przygotować w twarogu. Makowe racuchy zaskakują swoim wyjątkowym smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: