Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Drzyzga zobaczyła cenę papryki i podziękowała. Kwota wbija w fotel

Drzyzga zobaczyła cenę papryki i podziękowała. Kwota wbija w fotel

Ceny papryki
canva/aimintang; IG/ewa_drzyzga

Na ceny papryki zwracają uwagę nawet dziennikarze i celebryci. Ostatnio Ewa Drzyzga przyznała, że nie kupiła swojego ulubionego warzywa, ponieważ kilogram kosztował aż 29 złotych. Wyjaśniamy, dlaczego można spotkać się z tak wysokim kosztem tego produktu.
 

Ceny papryki wciąż szokują

Ewa Drzyzga znana jest z prowadzenia programów w telewizji TVN. Prezenterka Dzień Dobry TVN udzieliła w ostatnim czasie wywiadu w Fakt TV, w którym podzieliła się swoim zaskoczeniem wysokimi cenami warzyw i owoców:

Z pasją obserwuję ceny papryki. Ostatnio była za 29 zł — powiedziała w rozmowie.

Jednocześnie przyznała, że jej zdaniem taki koszt warzywa nie może być usprawiedliwiony jedynie rosnącą inflacją czy trwającą za wschodnią granicą Polski wojną. Dodała przy tym, że nie nabyła produktu, mimo iż mogłaby sobie na niego pozwolić.

Szelągowska zachwyciła się "rosołem na opak". Lista składników wprawia w osłupienie

Dlaczego ceny papryki są wysokie?

Informacje o w niepokojąco wysokich cenach niektórych warzyw w mediach pojawiają się już od kilku tygodni. Należy jednak zauważyć, że produkty prezentowane jako szokująco drogie są obecnie poza sezonem.

Zarówno wspomniana tu papryka, jak i często przywoływane w tym kontekście pomidory, są bowiem najsmaczniejsze i najtańsze w miesiącach letnich, czyli między lipcem a wrześniem. Trudno zatem spodziewać się, że ich cena z sezonu utrzyma się zimą, gdy pochodzą z upraw w szklarniach.

Zwłaszcza że prowadzenie uprawy szklarniowej stało się ostatnio droższe ze względu na wyższe ceny prądu i gazu. Dotknęły one nie tylko Polskę, ale też kraje, z których papryka czy pomidory są importowane.

Czy ceny papryki powinny dziwić?

Zdecydowanie nie. Zimą i wczesną wiosną nasze gotowanie powinno opierać się na obecnie dostępnych ziemniakach, burakach czy marchwi oraz na przetworach, mrożonkach, kaszach i strączkach. Ich cena jest stosunkowo niska i można z nich wyczarować wiele pysznych dań.

Na naszej stronie znajdziecie kilka przydatnych przepisów, które pomogą wam zrobić pyszne obiady. Szczególnie polecamy prostą zupę pomidorową z czerwoną soczewicą. Być może skusi was też tani strogonow w wersji wegańskiej.

Ceny papryki nie powinny szokować.png
canva/bauhaus1000

Źródło: o2