Smakosze.pl Przepisy Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta
canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

27 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wątróbka drobiowa potrafi doskonale smakować. Kto jadł, ten dobrze o tym wie. A czy robiliście już duszoną wątróbkę z jabłkiem? Wychodzi obłędnie soczysta, lekko słodkawa i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Sekret tkwi w duszeniu w bulionie.

Wątróbkę można lubić lub nie. Jednak ten kto jej spróbował, z pewnością zachwycił się delikatnym smakiem i kremową konsystencją wątróbki. Z wątróbką doskonale komponują się słodkawe dodatki. Właśnie taka staje się podsmażona cebulka i takiego smaku dodaje jej jabłko. Smak całości dopełnią przyprawy, np. majeranek, oregano.

Duszona wątróbka z jabłkiem — obłędnie soczysta

Składniki:

  • 40 dag wątróbki drobiowej

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula

  • 2 słodko-winne jabłka

  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie wątróbki z jabłkiem

Wątróbkę oczyść z błonek, opłucz, każdą przekrój na pół. Zalej ją mlekiem, odstaw na godzinę. Wątróbkę osącz z mleka, oprósz mąką.

Patelnię rozgrzej, kładź na niej wątróbkę, a gdy przestanie pryskać, podlej ją olejem. Wątróbkę obsmaż ze wszystkich stron.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj, dodaj do wątróbki. Całość podsmaż. Jabłka umyj, pokrój w ósemki, dodaj do wątróbki.

Wątróbkę podlej gorącym bulionem, oprósz pieprzem i majerankiem. Duś ok. 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy oprósz całość solą.

Jeśli chcesz, by wątróbka była lżejstrawna, skorzystaj z przepisu na wątróbkę pieczoną . Poznaj też oryginalny przepis na wątróbkę z grzybami .

jabłko
jabłko

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy