Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
canva/simpson33

Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze

9 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na tani i szybki obiad? Ekspresowe warzywa z patelni. Danie przygotujesz błyskawicznie z produktów, które masz w lodówce. Do warzyw z patelni możesz podać również kilka wspaniałych składników, dzięki którym ugotujesz szybki, zdrowy i pyszny obiad.

Warzywa z patelni możesz podać samodzielnie, możesz również ugotować do nich ryż lub ulubioną kaszę. Do warzyw z patelni doskonale pasuje także pieczona lub gotowana na parze ryba, kawałek indyka lub kurczaka. Tak przygotowany obiad jest zbilansowany, mało kaloryczny, sycący i przede wszystkim zdrowy.

Do przygotowania dania z patelni wykorzystaj również inne, ulubione warzywa. Podsmażone na oliwie warzywa to doskonały patent na porządki w lodówce. Jeśli przykładowo zostało Ci kilka pieczarek, fasolka, groszek, kukurydza, czy inne warzywo, koniecznie dodaj je do reszty składników.

Danie możesz również doprawić na wiele sposób, w zależności od preferencji smakowych i dodatków. Świetnie sprawdzi się w całej potrawie curry, kurkuma, papryka mielona, czy kmin rzymski . Zamiast ziół prowansalskich, warzywa możesz również doprawić świeżym rozmarynem, koperkiem lub natką pietruszki.

Doskonałym pomysłem na dania warzywne i porządki w lodówce, jest również wiosenna zupa jarzynowa , makarony z sosami na bazie warzyw i zapiekanki. W ten sposób otrzymamy wiele smacznych potraw, a i wykorzystamy całkowicie jedzenie, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Zdrowy obiad, czyli warzywa z patelni

Składniki:

  • papryka czerwona

  • marchewka

  • mała cukinia

  • kilka różyczek brokułu

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • biała część pora

  • sól, pieprz do smaku

  • oliwa z oliwek do smażenia

  • zioła prowansalskie do smaku

Jak zrobić warzywa z patelni?

Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj por, cebulkę i czosnek. Na rozgrzanej, niewielkiej ilości oliwy, zeszklij cebulę, dodaj por i czosnek i smaż przez chwilę. Na patelnię dodaj również cukinię, różyczki brokułu, marchewkę.

Warzywa oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż staną się lekko miękkie. Zachowają wtedy wszystkie wartości odżywcze i będą najsmaczniejsze. Rozgotowane warzywa tracą smak i strukturę.

Świeże warzywa

Źródło zdjęcia: canva/ FSTOPLIGHT Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy