Ewa Wachowicz nie wyrzuca obierków po ziemniakach. Robi z nich ukochany przysmak Polaków
Zostały Ci obierki po ziemniakach? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Ugotujesz z nich aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz, nic w kuchni się nie zmarnuje. Wachowicz wywar podaje z kndelikami z wątróbek drobiowych. Poznaj przepis na rosół z obierków po ziemniakach.
Ewa Wachowicz na oficjalnej stronie internetowej, ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i bardzo smaczne dania obiadowe, zupy, śniadania i desery. Niedawno Wachowicz zdradziła, jak wykorzystuje obierki po ziemniakach. Nic w kuchni się nie marnuje. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.
Rosół z obierków po ziemniakach jest niezwykle aromatyczny i lekki. Wachowicz zaznacza, że wywar możemy ugotować w prostej, bezmięsnej wersji lub dodać kilka skrzydełek z kurczaka. Rosół podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być makaron, lane kluski, grysik, pulpety.
Ewa Wachowicz stawia na nieco inny dodatek do rosołu - knedliki z wątróbki drobiowej. Małe kuleczki z wątróbek, bułki i przypraw doskonale łączą się z aromatycznym wywarem z obierków. Tak podany rosół smakuje obłędnie.
Aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki na wywar:
-
obierki z 6 dużych ziemniaków
-
2 marchewki
-
duża cebula
-
kawałek selera korzeniowego
-
ząbek czosnku
-
natka pietruszki
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
gałązka lubczyku
-
suszony majeranek
-
sól, pieprz
Składniki na knedliki do rosołu:
-
300 g wątróbek drobiowych
-
cebula
-
kajzerka namoczona w mleku
-
2 ząbki czosnku
-
jajko
-
pół szklanki bulki tartej
-
łyżka masła
-
pół łyżeczki suszonego majeranku
Jak ugotować rosół z obierków po ziemniakach?
Obierki z ziemniaków przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obierz i włóż do garnka.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i gotuj, aż powstanie aromatyczny wywar. Dodaj obierki z ziemniaków, lubczyk i gotuj 20- 30 minut. Wywar przecedź, dopraw do smaku solą pieprzem, oprósz natką pietruszki. Przygotuj knedle mięsne: wątróbkę zmiel w maszynce, przełóż do miski.
Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy dodaj majeranek, namoczoną bułkę. Wsyp bułkę tartą, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe knedliki i ugotuj je w osolonym wrzątku.
Na obiad przygotuj również majonezowo- koperkowe kotlety schabowe. Wachowicz pokazała, jak zrobić faworki. Będą pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły oleju? Najlepsze kucharki stawiają na 1 dodatek
-
Zapłaciła prawie 100 zł za faworki od Gessler. Włączyła kamerę i powiedziała co o nich myśli
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl