Smakosze.pl
faworki

Canva / photka ; Pawel Wodzynski / East News

Wachowicz pokazała swój kunszt. Jej faworki zachwycają smakiem, wszystko przez odpowiedni tłuszcz

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

W tłusty czwartek w każdym domu musi znaleźć się talerz faworków. Najlepsze oczywiście są te wykonane samodzielnie. Pyszna porcję tego specjału możesz przygotować dzięki sprawdzonemu przepisowi Ewy Wachowicz. Dzięki smażeniu na smalcu słodki chrust wychodzi kruchy i delikatny.

Zdania odnośnie najlepszego tłuszcze do smażenia faworków są podzielone. Niektórzy używają w tym celu oleju rzepakowego. Znana dziennikarka stawia jednak na klasyczny składnik do smażenia, czyli wieprzowy smalec. Nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to najlepszy wybór.

Zupa pomidorowa z soczewicą

Nie musisz dodawać ryżu i makaronu do zupy pomidorowej. Ten składnik nada jej wartości odżywczych

CZYTAJ DALEJ

Równie ważna, jak wybór właściwego tłuszczu, jest odpowiednia temperatura smażenia. Przed przystąpieniem do smażenia właściwego, wrzuć na rozgrzany smalec kawałek faworkowego ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i będzie mieć słomkowy kolor, znaczy to, że temperatura jest w sam raz. Faworki najlepiej przyrządzać na średniej mocy palnika.

Przepis na faworki według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 40 dag mąki

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki cukru

  • 8 żółtek

  • 4 jajka

  • 1 łyżka mleka

  • 5 łyżek spirytusu

  • 3 kostki smalcu do smażenia

Przygotowanie chrupiących faworków na smalcu krok po kroku

Przygotuj ciasto do faworków. Na blat wysyp mąkę i dodaj do niej cukier. Na szczycie powstałego kopczyka uformuj dołek i wlej do niego żółtka oraz dodatkowo całe jajka. Składniki delikatnie ze sobą wymieszaj.

W powstałej masie ponownie zrób wgłębienie i włóż do niego ciepłe masło. Dolej również mleko oraz spirytus. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Na koniec uformuj je w kulkę i zostaw pod przykryciem na ok. 20 minut, aby odpoczęło.

Po upływie tego czasu ciasto na faworki podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek. Blat przed wałkowaniem podsyp delikatnie mąką.

Rozwałkowane ciasto na faworki pokrój w paski o wymiarach ok. 3 cm na 10 cm. Każdy pasek natnij na środku wzdłuż. Przez nacięcie przełóż jeden koniec paska, tworząc charakterystyczny kształt faworka.

Faworki smaż w dużym garnku na roztopionym i rozgrzanym smalcu. Gotowe chruściki wyjmuj z tłuszczu łyżką cedzakową i odsączaj za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj posypane cukrem pudrem. Znamy szereg sposobów na wykorzystanie pozostałych po faworkach białek jaj. Dla tych, którzy będą pałaszować kupne pączki szereg rad przedstawiła Katarzyna Bosacka.

Canva / zeleno

Canva / zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >