Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły oleju? Najlepsze kucharki stawiają na 1 dodatek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.01.2023 10:14

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły oleju? Najlepsze kucharki stawiają na 1 dodatek

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły oleju? Najlepsze kucharki stawiają na 1 dodatek
canva/harmpeti

Placki ziemniaczane nie będą piły tłuszczu, kiedy do masy dodasz odrobinę czystego alkoholu. Spirytus lub wódka nie będą wyczuwalne w potrawie, a dzięki nim placki nie opiją się tłuszczem podczas smażenia. Będą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Placki ziemniaczane zawsze smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Zimny olej błyskawicznie wchłaniany jest przez masę ziemniaczaną. Placki wychodzą wtedy bardzo tłuste i bardzo ciężkie. Najlepsze kucharki mają jeszcze jedną sztuczkę, która dodatkowo ograniczy wchłanianie oleju.

Do masy na placki ziemniaczane wlewają odrobinę wódki lub spirytusu. Alkohol nie będzie wyczuwalny w potrawie, a jego dodatek sprawia, że masa ziemniaczana nie wchłania tłuszczu podczas smażenia. To sposób, który stosowany jest również podczas smażenia faworków i pączków na głębokim oleju.

Placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być szczypiorek, koperek i gęsta, kwaśna śmietana. Może to być kiszona kapusta i ogórki. Placki smakują obłędnie z sosem grzybowym, pieczarkowym lub mięsnym sosem węgierskim.

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • duże jajko

  • duża cebula

  • 1- 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • łyżeczka wódki lub spirytusu

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Co zrobić, że placki nie piły tłuszczu podczas smażenia?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw. Odlej wodę, następnie dodaj startą na tarce cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do masy wlej wódkę lub spirytus, wbij jajko, wsyp przyprawy.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Placki smaż partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zostały Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia? Przygotuj placki ziemniaczane i kotlety w chrupiącej panierce.

placki ziemniaczane
camva/Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: