Makłowicz farsz do pierogów robi z suszonych grzybów i 1 zaskakującego składnika. Zachwytom nie ma końca
Farsz do pierogów można przygotować z wielu składników. Robert Makłowicz stawia na suszone grzyby. Łączy je jednak nie z kiszoną kapustą, a z ugotowaną kaszą gryczaną i zrumienioną na maśle cebulką. Dzięki temu powstaje niezwykle aromatyczna kompozycja.
Pierogi są nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Robert Makłowicz proponuje przygotowanie ich z kaszą gryczaną zamiast kiszonej kapusty. Z ugotowanymi, suszonymi grzybami kasza smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?
Przepis na farsz do pierogów Roberta Makłowicza
Składniki:
-
330 g kaszy gryczanej
-
20 g grzybów suszonych
-
80 g cebuli
-
1 małe jajo
-
pół łyżeczki masła
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszny farsz do pierogów? Robert Makłowicz zdradził swój patent
Grzyby suszone namaczamy w zimnej wodzie przez 4-5 godzin, a następnie gotujemy je do miękkości na niewielkim ogniu. Wodę z gotowania zachowujemy do przyrządzenia opłukanej kaszy gryczanej.
Ziarno gotujemy mniej więcej 15 minut w osolonym wrzątku, w razie potrzeby dolewając nieco wody. Kaszę i grzyby mielimy. Łączymy je z posiekaną, zeszkloną na maśle cebulką.
Na koniec wbijamy jajo i dodajemy przyprawy wedle uznania. Tak przygotowanym farszem do pierogów wypełniamy ciasto i gotujemy wyrób przez kilka minut w osolonym wrzątku. Podajemy z ulubioną okrasą .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na farsze do pierogów. Szczególnie polecamy nietypową kompozycję z tuńczykiem . Sprawdźcie także, czego użyć, by nadzienie do pierogów ruskich wyszło idealnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji. Wystarczy 1 charakterny dodatek
-
Jajka sadzone zrobisz bez kropli tłuszczu. Fit wersja smakuje 100 razy lepiej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: haps