Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym idealna na lekką kolację

Szukasz pomysłu na warzywa do drugiego dania lub zdrową, pożywną kolację? Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to prosta potrawka, którą przygotujesz w 20 minut. Jest wyjątkowo smaczna, sycąca i mało kaloryczna. Sprawdź, jak przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym.
Sezon na fasolkę szparagową przypada na przełom czerwca i lipca. W tym czasie warto ją również zamrozić, aby cieszyć jej jej smakiem cały rok. Jeśli nie zamroziłeś fasolki z pomocą przyjdą gotowe mrożonki, które kupisz w każdym markecie.
Fasolka szparagowa duszona w sosie pomidorowym jest lekka, mało kaloryczna i niezwykle smaczna. Pomidory przesmażone z czosnkiem i ziołami dodają jej wyjątkowego aromatu. Jeśli chcesz przygotować fasolkę na kolację, możesz dodać do niej cukinię lub paprykę, aby urozmaicić jej smak i zwiększyć porcje.
Doskonałym pomysłem na kolację jest również fasola smażona z sezamem- tu znajdziesz przepis na niezwykłe wydanie fasolki szparagowej, która może być również dodatkiem do wielu orientalnych i tradycyjnych dań.
Przepis na fasolkę szparagową w sosie pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
400 g fasolki szparagowej
2 puszki pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?
Fasolę umyj, utnij końcówki i podgotuj 5 minut w gorącej, osolonej wodzie. Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie, następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw ziołami prowansalskimi i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Obgotowaną i odsączoną fasolkę dodaj do pomidorów, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15-20 minut. W razie potrzeby ponownie dopraw ziołami i przyprawami.
Smacznego.



































