Fatalne doniesienia o cenach mąki. Znamy szczegóły
Mąka jest podstawowym produktem, z którego można w łatwy sposób przygotować pyszne i sycące jedzenie. Niestety mamy fatalne doniesienia. Drożejąca pszenica przekłada się na podwyżki cen mąki. Pszenica jest obecnie droższa o 61 procent w porównaniu do zeszłego roku. Klienci powinni szykować się na jeszcze większą drożyznę.
Wydawać by się mogło, że tak ważny i popularny produkt jak mąka, nie może kosztować dużo. Łatwa dostępność sprzyja w końcu niskim i stabilnym cenom. Niestety wszystko ulega dramatycznym zmianom.
Mąka coraz droższa
Sam Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego twierdzi, że obecna sytuacja na świecie szokuje polskich piekarzy i cukierników, którzy muszą się do niej dostosować.
- Niestety aktualna sytuacja na świecie to jest szok dla naszych odbiorców z sektora piekarniczego czy ciastkarskiego i firmy młynarskie zdają sobie z tego sprawę. Ale, aby mieć z czego mielić i produkować mąkę, młyn musi pozyskać pszenicę, a więc płacić rolnikom bardzo zbliżoną cenę do tej, która jest płacona na eksport - przyznał Związek.
Porównując bieżące ceny skupu zbóż do tych sprzed roku, natychmiast zauważa się ogromne podwyżki. Większość z nich jest teraz droższa o około 60 procent, co przenosi się na ceny mąki oraz pieczywa.
Problemy z dostępnością mąki
Niektórzy eksperci wskazują, że problemy z dostępnością surowców zaczęły się już rok temu. To może w przyszłości skutkować sporymi brakami na rynku oraz koniecznością szukania alternatyw.
- Wszyscy mamy świadomość podwyżek cen energii, jednak mąka jest towarem, który także wpływa na ceny pieczywa. To spowoduje, że już niedługo za bochenek chleba będziemy płacili kilkanaście złotych albo będziemy jedli głęboko mrożony chleb wyprodukowany w Niemczech kilka lat temu - tłumaczy dla portalu trojmiasto.pl Karol Szatybełko, pierwszy podstarszy Cechu Piekarzy i Cukierników z Pomorskiej Izby Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Polacy mogą pocieszać się znacznie lepszym zapleczem produkcyjnym niż inne kraje, które w większości muszą kupować mąkę i zboża zza granicy. Nasz kraj jest wszak eksporterem pszenicy. Niestety specjaliści nie mają złudzeń i ostrzegają przed dalszymi podwyżkami.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.
Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: trojmiasto; gazetawroclawska