Smakosze.pl Produkty Fatalne doniesienia o cenach mąki. Znamy szczegóły
canva/Mehrad Vosoughi, Pexels

Fatalne doniesienia o cenach mąki. Znamy szczegóły

30 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Mąka jest podstawowym produktem, z którego można w łatwy sposób przygotować pyszne i sycące jedzenie. Niestety mamy fatalne doniesienia. Drożejąca pszenica przekłada się na podwyżki cen mąki. Pszenica jest obecnie droższa o 61 procent w porównaniu do zeszłego roku. Klienci powinni szykować się na jeszcze większą drożyznę.

Wydawać by się mogło, że tak ważny i popularny produkt jak mąka, nie może kosztować dużo. Łatwa dostępność sprzyja w końcu niskim i stabilnym cenom. Niestety wszystko ulega dramatycznym zmianom.

Mąka coraz droższa

Sam Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego twierdzi, że obecna sytuacja na świecie szokuje polskich piekarzy i cukierników, którzy muszą się do niej dostosować.

- Niestety aktualna sytuacja na świecie to jest szok dla naszych odbiorców z sektora piekarniczego czy ciastkarskiego i firmy młynarskie zdają sobie z tego sprawę. Ale, aby mieć z czego mielić i produkować mąkę, młyn musi pozyskać pszenicę, a więc płacić rolnikom bardzo zbliżoną cenę do tej, która jest płacona na eksport - przyznał Związek.

Porównując bieżące ceny skupu zbóż do tych sprzed roku, natychmiast zauważa się ogromne podwyżki. Większość z nich jest teraz droższa o około 60 procent, co przenosi się na ceny mąki oraz pieczywa.

Problemy z dostępnością mąki

Niektórzy eksperci wskazują, że problemy z dostępnością surowców zaczęły się już rok temu. To może w przyszłości skutkować sporymi brakami na rynku oraz koniecznością szukania alternatyw.

- Wszyscy mamy świadomość podwyżek cen energii, jednak mąka jest towarem, który także wpływa na ceny pieczywa. To spowoduje, że już niedługo za bochenek chleba będziemy płacili kilkanaście złotych albo będziemy jedli głęboko mrożony chleb wyprodukowany w Niemczech kilka lat temu - tłumaczy dla portalu trojmiasto.pl Karol Szatybełko, pierwszy podstarszy Cechu Piekarzy i Cukierników z Pomorskiej Izby Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw

Polacy mogą pocieszać się znacznie lepszym zapleczem produkcyjnym niż inne kraje, które w większości muszą kupować mąkę i zboża zza granicy. Nasz kraj jest wszak eksporterem pszenicy. Niestety specjaliści nie mają złudzeń i ostrzegają przed dalszymi podwyżkami.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Mąka

Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: trojmiasto; gazetawroclawska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy