Smakosze.pl Porady Rozwiązanie problemu twardego i suchego farszu w gołąbkach
Flickr / Veni / CC BY 2.0

Rozwiązanie problemu twardego i suchego farszu w gołąbkach

20 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Kultowe gołąbki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjał jest wyjątkowo smakowity i nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią go spałaszują. Niepozorna sztuczka może sprawić, że farsz będzie smakował obłędnie, a jego konsystencja zachęci do beztroskiego zajadania.

Gołąbki mogą być jeszcze lepsze

Gołąbki zalicza się do klasyków kuchni Polskiej. W wielu domostwach przyrządza się je odrobinę inaczej. Niedawno przedstawialiśmy recepturę Roberta Makłowicza . Mistrz kuchni postawił w niej na gołąbki w kiszonej kapuście.

Gołąbki przede wszystkim kojarzą nam się z kapustą i farszem. Już wcześniej poruszaliśmy kwestię przygotowania tego pierwszego składnika . Dziś skupimy się na farszu. Co zrobić, by nie wyszedł suchy i twardy?

Farsz na gołąbki warto wzbogacić o bulion. Dzięki temu po ugotowaniu będzie on o wiele bardziej soczysty. Taki zabieg uchroni nas przed kulinarną katastrofą . Niektórzy uważają, że gołąbki są trudne w przygotowaniu. Jednak wystarczy skorzystać z odpowiedniego przepisu.

Gołąbki możemy z łatwością przyrządzić samodzielnie. Nikt nie powinien mieć z nimi większych problemów . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania gołąbków?

  • 700 g mięsa mielonego

  • 300 g ryżu

  • 300 ml bulionu

  • główka kapusty

  • 2 g gałki muszkatołowej

  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku

  • 5 g suszonej cebuli

  • 7 g soli

  • 3 g czarnego pieprzu

Prosty przepis na smakowite gołąbki

W garnku zagotowujemy wodę i wstawiamy do niej główkę kapusty z wyciętym głąbem. Obgotowujemy ją z każdej strony . Gotowe liście wyjmujemy z wody i odkładamy do wystygnięcia. W osobnym garnku gotujemy ryż. On również musi się po tym zabiegu ochłodzić.

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, ryżem i 100 ml bulionu. Twardą część liści odcinamy lub ubijamy tłuczkiem . Wykładamy na nie farsz i zawijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne polewamy olejem oraz wyścielamy liśćmi kapusty.

Gołąbki umieszczamy gęsto w naczyniu. Dolewamy do nich pozostałą część bulionu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty. Nasz specjał pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza . Tak przygotowane gołąbki na pewno przypadną do gustu domownikom.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Krytyka Kulinarna; forum.gazeta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy