Smakosze.pl
Makaron - jak odcedzać?

YouTube / kanał: Haps / kadr z filmu

Jak prawidłowo gotować i odcedzać makaron?

20 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Makaron w Polsce jest traktowany wręcz paradoksalnie. Jednocześnie jadamy go regularnie, a z drugiej strony mamy problemy z jego prawidłowym przygotowaniem. Wielu z nas nie wie jak idealnie ugotować i odcedzić ten produkt. Jedno jest pewne, najgorszym błę

Włosi makaron traktują śmiertelnie poważnie. Statyczny Włoch zjada aż 26 kilogramów makaronu rocznie, co daje opakowanie na tydzień. Polakom do tego poziomu uwielbienia mącznego specjału nieco brakuje, bowiem typowy Kowalski pochłania zaledwie 4,4 kilograma.

Nie oznacza to jednak, że nie chcemy posiadać umiejętności perfekcyjnego przygotowania makaronu. Wiele nawyków, które pielęgnujemy w sobie od lat, sprawia, że dania na bazie makaronu wychodzą gorzej, niż powinny. Po tym artykule więcej ci to nie grozi. 

Jak idealnie ugotować makaron?

Oczywiście świętą zasadą gotowania makaronu dla Włochów jest uzyskanie efektu al dente. Makaron pod żadnym pozorem nie może być rozgotowany. Warto pamiętać, że jeśli przygotowujemy danie pastę z sosem, makaron w nim będzie dalej miękł. 

Gotując makaron, nie powinniśmy oszczędzać na wodzie. Najważniejszy je duży garnek z odpowiednio obfitą ilością wody. Do wody nie ma potrzeby dodawania oliwy, dobrze ugotowany makaron nie będzie się sklejał. Dodatkowy olej może jedynie zaszkodzić, ponieważ sos będzie ześlizgiwał się z powierzchni makaronu. 

Idealnie byłoby również używać świeżego makaronu. Oczywiście, nie zawsze mamy czas na jego samodzielne przygotowanie, ale chociaż raz warto posmakować tej różnicy. Dopiero wtedy widać, czemu Włosi mają na jego punkcie taką obsesję. 

Odcedzanie ma ogromne znaczenie 

Makaron jest ugotowany w punkt. Wystarczy teraz tylko pozbyć się wody i wymieszać z sosem. To właśnie w tym miejscu wielu z nas popełnia ogromny błąd. Z przyzwyczajenia w tym celu używamy postawionego w zlewie sitka. 

W chwili, gdy cała zawartość garnka wyląduje na umieszczonym w zlewie sitku mamy pecha. Właśnie nieodwracalnie straciliśmy niesamowicie cenny składnik idealnej pasty, a mianowicie wodę po gotowaniu.

Okazuje się, że najlepiej makaronu wcale nie odcedzać. Wystarczy za pomocą łyżki cedzakowej (bądź specjalnej łyżki do makaronu) przenieść go z garnka do patelni z sosem. Dopiero wtedy uzyskamy perfekcyjną potrawę. 

Za ten stan rzeczy odpowiada właśnie bogata w skrobię woda po gotowaniu, która doskonale spaja makaron i sos. Koniecznie następnym razem wykorzystajcie ten sposób, a różnica będzie naprawdę zauważalna. 

Jeśli masz ambicję stać się prawdziwym, makaronowym ekspertem, z całą pewnością zainteresuje cię ten artykuł. Zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Haps, który znajdzie na platformie YouTube. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp / olgasmile / pastaibasta

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >
Kolacja polska- kanapki

Porady

O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Czytaj więcej >