Makaron - jak odcedzać?
YouTube / kanał: Haps / kadr z filmu

Jak prawidłowo gotować i odcedzać makaron?

Makaron w Polsce jest traktowany wręcz paradoksalnie. Jednocześnie jadamy go regularnie, a z drugiej strony mamy problemy z jego prawidłowym przygotowaniem. Wielu z nas nie wie jak idealnie ugotować i odcedzić ten produkt. Jedno jest pewne, najgorszym błędem jest wylewanie zawartości garnka z makaronem nad zlewem.

Włosi makaron traktują śmiertelnie poważnie. Statyczny Włoch zjada aż 26 kilogramów makaronu rocznie, co daje opakowanie na tydzień. Polakom do tego poziomu uwielbienia mącznego specjału nieco brakuje, bowiem typowy Kowalski pochłania zaledwie 4,4 kilograma.

Nie oznacza to jednak, że nie chcemy posiadać umiejętności perfekcyjnego przygotowania makaronu. Wiele nawyków, które pielęgnujemy w sobie od lat, sprawia, że dania na bazie makaronu wychodzą gorzej, niż powinny. Po tym artykule więcej ci to nie grozi.

Jak idealnie ugotować makaron?

Oczywiście świętą zasadą gotowania makaronu dla Włochów jest uzyskanie efektu al dente. Makaron pod żadnym pozorem nie może być rozgotowany. Warto pamiętać, że jeśli przygotowujemy danie pastę z sosem, makaron w nim będzie dalej miękł.

Gotując makaron, nie powinniśmy oszczędzać na wodzie. Najważniejszy je duży garnek z odpowiednio obfitą ilością wody. Do wody nie ma potrzeby dodawania oliwy, dobrze ugotowany makaron nie będzie się sklejał. Dodatkowy olej może jedynie zaszkodzić, ponieważ sos będzie ześlizgiwał się z powierzchni makaronu.

Przepis na niezwykłe kotlety mielone z kalafioraPrzepis na niezwykłe kotlety mielone z kalafioraCzytaj dalej

Idealnie byłoby również używać świeżego makaronu. Oczywiście, nie zawsze mamy czas na jego samodzielne przygotowanie, ale chociaż raz warto posmakować tej różnicy. Dopiero wtedy widać, czemu Włosi mają na jego punkcie taką obsesję.

Odcedzanie ma ogromne znaczenie

Makaron jest ugotowany w punkt. Wystarczy teraz tylko pozbyć się wody i wymieszać z sosem. To właśnie w tym miejscu wielu z nas popełnia ogromny błąd. Z przyzwyczajenia w tym celu używamy postawionego w zlewie sitka.

W chwili, gdy cała zawartość garnka wyląduje na umieszczonym w zlewie sitku mamy pecha. Właśnie nieodwracalnie straciliśmy niesamowicie cenny składnik idealnej pasty, a mianowicie wodę po gotowaniu.

Okazuje się, że najlepiej makaronu wcale nie odcedzać. Wystarczy za pomocą łyżki cedzakowej (bądź specjalnej łyżki do makaronu) przenieść go z garnka do patelni z sosem. Dopiero wtedy uzyskamy perfekcyjną potrawę.

Za ten stan rzeczy odpowiada właśnie bogata w skrobię woda po gotowaniu, która doskonale spaja makaron i sos. Koniecznie następnym razem wykorzystajcie ten sposób, a różnica będzie naprawdę zauważalna.

Jeśli masz ambicję stać się prawdziwym, makaronowym ekspertem, z całą pewnością zainteresuje cię ten artykuł. Zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Haps, który znajdzie na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp / olgasmile / pastaibasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł