Gołąbki smażone w cieście podbijają kulinarny świat. Zachwyciłem się rewolucyjnym przepisem
To niezwykle proste w przygotowaniu danie ucieszy wszystkich miłośników gołąbków. Od polskiego oryginału różni je smażenie. Dzięki niemu wywołują przyjemne uczucie sytości. Panierowane i smażone kotlety-gołąbki są niesamowite.
Smażone gołąbki
Uczciwie byłoby nawet powiedzieć, że łączą one w sobie nie dwie, a trzy tradycje. Powodem jest szczególny rodzaj obróbki, a przy okazji ułatwienie w ich przygotowaniu. Gołąbków tych bowiem nie trzeba zwijać.
Zamiast tego po prostu składamy je w liściu sałaty, a następnie smażymy. Dlatego przypominają dodatkowo swojskie pierogi , gdzie ciasto zamieniono na liść kapusty.
Smażone gołąbki
Gołąbki takie można przygotować z farszem z mięsa mielonego przyprawionego z użyciem dowolnych składników. Kanał Kuchnia Julii, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, proponuje przyprawę w stylu włoskim. Nasz przepis jest nieco inny, opiera się na doskonałym towarzyszu wołowiny i wieprzowiny – kminie rzymskim .
Składniki
- 1 średnia kapusta
- 1 opakowanie (400-500 g) mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- 4 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki papryki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowujemy gołąbki na patelni
Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i rozdzielamy na liście. Rozkładamy je na płasko i delikatnie skrawamy z grubości najbardziej sztywną część pośrodku liścia , żeby ułatwić zawijanie.
Cebulę szatkujemy i smażymy na patelni do zeszklenia. Dodajemy marchewkę startą na tarce o cienkich oczkach i smażymy razem do miękkości.
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami i mieszamy. Dodajemy warzywa z patelni i rękami mieszamy na jednolitą masę . Na połowie każdego liścia układamy centymetrową warstwę tak przyprawionego mięsa.
W misce rozbijamy jajka i mieszamy je z mąką. Każdego naszego gołąbka dokładnie zanurzamy w masie jajecznej i przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy, aż kapusta będzie miękka, a mięso w środku przesmażone . Serwujemy niezwłocznie.
Wypróbuj też przepisy na ziemniaki pieczone w rękawie i doskonały sos pieczeniowy .