W życiu nie jadłam lepszego śniadania. Jajka po turecku to moje największe odkrycie
Jajka po turecku zapewnią każdemu smakoszowi znakomite śniadanie. Zrobisz je w prosty sposób dzięki temu przepisowi. Pożywny i smaczny posiłek gwarantowany.
Jajka po turecku na pyszne śniadanie
Jedzenie śniadań daje nam energię na wiele godzin i siłę do działania. Dzięki temu pierwszemu posiłkowi w ciągu dnia możemy wydajnie pracować i przyswajać informacje. Dlatego nie rezygnujmy z jedzenia śniadań. Pamiętajmy o nich, bo wyjdzie nam to na zdrowie.
Warto na ten pierwszy posiłek w ciągu dnia zrobić jajka po turecku. To inaczej jajka w koszulkach z dodatkiem gęstego jogurtu czosnkowego i pieczywa. Zrobisz je w prosty sposób. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Michał Pelc. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Dodałam do smalczyku aromatyczny składnik i zachwyciłam rodzinę. Jest hitem w moim domuJak zrobić jajka po turecku?
Składniki:
- jogurt grecki
- 1 żabek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- pieczywo
- chili
- masło
- koperek
Jajka z lodówki rozbij na sitko od herbaty, by pozbyć się nadmiaru wody. Doprowadzamy wodę do wrzenia i widelcem robimy wir w środku wody. Wsadzamy do niego jajko. To sprawi, że jajka wyjdą bardzo ładnie. Płynne jajko powinno gotować się 2 ½ minuty.
Jeśli chcesz bardziej ścięte jajko, to trzymaj około 3 minut. Warto użyć dużego garnka, jeśli chcesz ugotować kilka jajek. Teraz zrób tosty z masłem i chili. Podsmaż na patelni masło, dodaj chleb i chili.
Jajka po turecku, czyli pożywny posiłek
Teraz do jogurtu greckiego dodaj jajka i posyp je koperkiem. Na talerz wyłóż podpieczony chleb i śniadanie jest już gotowe. Jajka są bardzo smaczne, dzięki opisanej wcześniej metodzie zawsze wychodzą i smakują znakomicie.
Tak przyrządzone śniadanie doda energii na wiele godzin i sprawi, że smacznie rozpoczniesz dzień. Ten posiłek zrobisz w kilka minut, a z daniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Pisaliśmy o tym, czym najlepiej zagęścić gulasz. Podawaliśmy przepis na wyrazistą surówkę do obiadu.
Źródło: YouTube/@michalpelc1
Zdjęcia: screen YouTube/@michalpelc1