Smakosze.pl Przepisy Idealne na kolację jajka faszerowane pieczarkami. Prosto i smacznie
canva/ egiss

Idealne na kolację jajka faszerowane pieczarkami. Prosto i smacznie

19 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem natki pietruszki to doskonały pomysł na pyszną kolację dla całej rodziny. Danie przygotujesz w zaledwie kilka minut, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Poznaj prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka faszerowane robimy zwykle na Wielkanoc lub na większe uroczystości. Danie doskonale nadaje się również na zwykły posiłek, np. na kolację w rodzinnym, kameralnym gronie. Jajka faszerowane przygotujesz błyskawicznie, a z pewnością sprawisz najbliższym miłą i smaczną niespodziankę.

Jajka faszerowane przygotujesz na wiele sposobów: z szynką, papryką, boczkiem i wieloma innymi produktami, w tym właśnie z pieczarkami. Jajka z dodatkiem grzybów smakują fenomenalnie i mają rewelacyjny aromat. Wyglądają również bardzo apetycznie.

Farsz z żółtek, pieczarek i natki pietruszki będzie wyśmienity, kiedy grzyby podsmażysz na maśle, a do całego farszu dodasz majonez i kwaśną, gęstą śmietanę. Możesz dodatkowo wzbogacić masę o odrobinę chrzanu, który nada jajkom wyraźnego, ostrego akcentu.

Jajka na twardo gotuj od 8 do 10 minut od momentu wrzenia, w zależności od rozmiaru. Im większe jajko, tym potrzebuje dłuższego gotowania, aby było idealnie ugotowane, a żółtko dobrze ścięte.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 4 jajka

  • cebula dymka

  • 4 pieczarki

  • natka pietruszki

  • 2 łyżeczki majonezu

  • łyżeczka śmietany 18%

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Łyżeczką wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Pieczarki zetrzyj na tarce, posiekaj drobno dymkę.

Cebulkę przesmaż na maśle, następnie dodaj grzyby, oprósz je solą i pieprzem i smaż, aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje, oprósz solidnie drobno posiekaną natką pietruszki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Pieczarki połącz z żółtkami, majonezem i śmietaną, dopraw w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz wyłóż na ugotowane białka w miejsca po żółtkach i podaj, smacznego.

Przygotuj również jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami, są równie pyszne i każdy prosi o dokładkę.

Jajka ugotowane na twardo
Źródło zdjęcia: canva/ Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: foodmag.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy