Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Pyszna i prosta przystawka
Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami to pomysł na wyjątkowe śniadanie, nie tylko na Wielkanoc. Jajka z tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i czerwoną cebulką to świetny smak i doskonałe źródło energii. Poznaj przepis na jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami.
Tuńczyk z pomidorami suszonymi, oliwkami, jajkami i cebulką to świetne połączenie, z którego przygotujesz sałatkę, pastę kanapkową lub właśnie jajka faszerowane. Jajka wyglądają zjawiskowo, sprawdzą się więc zarówno na pożywne śniadanie, jak i na wielkanocny stół.
Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odchodzą od białek, a ugotowane jajka wyglądają bardzo estetycznie. Jajka gotuj przez 8- 10 minut od momentu wrzenia, wtedy będą idealnie ścięte.
Do farszu najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym, ponieważ nie jest tak tłusty i intensywny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlej oliwę z suszonych pomidorów, która jest bardzo aromatyczna i ma doskonały smak.
Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite śniadanie, które doda Ci energii z rana- tu poznasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem.
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki:
5 dużych jajek
1/3 tuńczyka w sosie własnym z puszki
3 suszone pomidory w oliwie
3 oliwki czarne
łyżeczka oliwy z pomidorów suszonych
mały kawałek cebuli czerwonej
sól, pieprz
łyżka majonezu
Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?
Jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem, przełóż do miski. Tuńczyka wyjmij z puszki, rozgnieć widelcem z oliwą i dodaj do żółtek. Oliwki, pomidory, cebulkę bardzo drobno posiekaj, dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Przygotowany farsz dopraw solą, pieprzem, majonezem. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj więcej oliwy, całość przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na ugotowane białka, w miejsca po żółtkach, smacznego.