Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana
Smakowite racuchy są jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Placki świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Zazwyczaj goszczą w nich jabłka. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy banany. Specjał zachwyci domowników.
Przepyszne racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Racuchy z bananów szybko znikają z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Racuchy w bananowym wydaniu
Z całą pewnością racuchy można uznać za specjał, który cieszy się ogromną popularnością. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis na placki w klasycznym wydaniu . Tym razem wypróbujemy recepturę, w której zagoszczą banany.
Bananowe racuchy są nie lada pokusą dla smakoszy, którzy lubią owocowe desery. Placki są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko o łatwiejszy przepis. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
2 banany
-
200 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
4 g proszku do pieczenia
-
2 g sody
-
120 ml kefiru
-
olej
-
cukier puder
Niezawodny przepis na przepyszne racuchy
Na początku banany obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Owoce rozdrabniamy widelcem. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Warto pamiętać, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli banany są bardziej dojrzałe.
Banany wzbogacamy o jajka i kefir. Składniki starannie mieszamy, a gdy już się połączą, dodajemy do nich przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia . Oczywiście całość ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy na niego partie ciasta. Na każdy placek wystarcza jedna łyżka masy. Kiedy racuchy będą złociste z obu stron, oznacza to, że są już gotowe. Danie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy na ciepło. Warto zapoznać się z przepisem siostry Anastazji .
Canva / Dariusz Banaszuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Słodkie okruszki