Smakosze.pl Przepisy Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana
Canva / arfo

Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite racuchy są jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Placki świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Zazwyczaj goszczą w nich jabłka. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy banany. Specjał zachwyci domowników.

Przepyszne racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Racuchy z bananów szybko znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy w bananowym wydaniu

Z całą pewnością racuchy można uznać za specjał, który cieszy się ogromną popularnością. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodny przepis na placki w klasycznym wydaniu . Tym razem wypróbujemy recepturę, w której zagoszczą banany.

Bananowe racuchy są nie lada pokusą dla smakoszy, którzy lubią owocowe desery. Placki są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko o łatwiejszy przepis. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 banany

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 2 g sody

  • 120 ml kefiru

  • olej

  • cukier puder

Niezawodny przepis na przepyszne racuchy

Na początku banany obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Owoce rozdrabniamy widelcem. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Warto pamiętać, że racuchy smakują znacznie lepiej, jeśli banany są bardziej dojrzałe.

Banany wzbogacamy o jajka i kefir. Składniki starannie mieszamy, a gdy już się połączą, dodajemy do nich przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia . Oczywiście całość ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy na niego partie ciasta. Na każdy placek wystarcza jedna łyżka masy. Kiedy racuchy będą złociste z obu stron, oznacza to, że są już gotowe. Danie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy na ciepło. Warto zapoznać się z przepisem siostry Anastazji .

Bananowe racuchy
Bananowe racuchy

Canva / Dariusz Banaszuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodkie okruszki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail jakub.kossakowski@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy