Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Pierogi są pyszne. Zwłaszcza jeśli mają miękkie i delikatne ciasto. A jak je przygotować? Każdy ma z pewnością swój sposób, jednak dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Jest idealnie elastyczne i bez problemu daje się wałkować i formować.
Zdania na temat dodatku jajka do ciasta na pierogi są podzielone. Niektórzy uważają je za obowiązkowy dodatek, który spaja składniki i nadaje ciastu pulchności. Inni są zdania, że jeśli i bez niego ciasto jest dobre, to nie trzeba go dodawać.
Rzeczywiście ciastu bez jajka nic nie brakuje. Możecie więc przygotować ciasto na pierogi, nawet jeśli pod ręką nie macie jajka lub chcecie zrobić ciasto w oszczędniejszej wersji.
Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Składniki:
-
50 dag mąki pszennej
-
duża szczypta soli
-
1 szklanka gorącej wody
-
5 dag masła
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej sporą szczyptę soli. Do gorącej wody włóż masło i poczekaj, aż się rozpuści.
Płyn dolewaj do mąki i mieszaj łyżką, aż składniki w miarę się połączą. Potem zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na 30 minut.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z ciasta krążki. Nałóż na nie nadzienie, złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż pierogi, zamieszaj i gotuj je na średnim ogniu 2-4 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Wskazówka:
Czas gotowania pierogów zależy od rodzaju farszu. Krótkiego, ok. 2-minutowego gotowania potrzebują pierogi z twarogiem. Najdłużej trzeba gotować pierogi z nadzieniem z surowego mięsa.
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy farsz, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis np. na pierogi z farszem pieczarkowym , a także na pierogi z farszem z białej kiełbasy .
Źródło zdjęcia: canva/Inna Luzan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis