Smakosze.pl
Pieczone pierogi szwedzkie

canva/Paperboat, Getty Images Signature

Przepis na pyszne pierogi szwedzkie z pieczarkowym farszem

1 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi szwedzkie mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki większość z nas patrzy na to popularne danie. Nie wymagają one bowiem żadnego gotowania w wodzie, a zamiast tego piecze się je w piekarniku. Dzięki temu powierzchnia ciasta pysznie się karmelizuje i staje się chrupiąca. Do środka można włożyć każde nadzienie znane ze zwykłych pierogów.

Pierogi szwedzkie wywodzą się z kultowego dla krakowian lokalu Pierogi Szwedzkie Svensson na ulicy Długiej. Od prawie 40 lat bar serwuje pieczone pierogi z ciasta drożdżowego w formie fast foodu. Dzięki temu mieszkańcy Krakowa mogą zjeść na mieście szybko i smacznie.

Faworki

Jedyne, prawdziwie babcine faworki smażone na smalcu

CZYTAJ DALEJ

Poniższa propozycja doskonale pasuje do klasycznego czerwonego barszczu, lecz równie dobrze można ją po upieczeniu zapakować w pergamin i wziąć do pracy czy szkoły. Odgrzewane pierogi szwedzkie smakują równie dobrze co świeże - najlepiej podgrzać je w piekarniku lub mikrofalówce.

Przepis na pierogi szwedzkie

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 50 g drożdży

  • 500 ml mleka

  • 2 żółtka

  • kostka masła

  • 100 g masła

  • 2,2 kg pieczarek

  • 7 cebul

  • sól

  • pieprz

Zacznij od podgrzania mleka do temperatury letniej, rozpuszczenia w nim drożdży i wsypania 3 łyżek mąki. Odstaw płyn na 15 minut. 1 kostkę masła rozpuść, ostudź i połącz z żółtkami. Wlej je do mleka, wsyp resztę mąki i wyrób odchodzące od dłoni ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na 40 minut.

Cebule obierz ze skórki i drobno posiekaj. Wrzuć ją na patelnie ze 100 g masła i smaż, aż ładnie się skarmelizuje. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj je do cebuli i smaż, aż większość wody odparuje. Dopraw farsz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój je na długie pasy i na środku każdego z nich rozsmaruj porcje farszu. Zroluj ciasto w podłużne wałki i ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami.

Paszteciki

Źródło zdjęcia: canva/Derek Phillips, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >