Idealny i rozpływający się w ustach pasztet wigilijny od Ewy Wachowicz
Wigilijny pasztet zachwyca głównie fanów intensywnego grzybowego smaku, ponieważ to właśnie one stanowią najważniejszy składnik. Ewa Wachowicz ma własny przepis na tę świąteczną klasykę, dzięki czemu jego przygotowanie jest proste i intuicyjne. Niżej wyjawiamy tajniki receptury oraz przeprowadzamy krok po kroku przez cały proces.
Pasztet na Wigilię nie powinien zawierać żadnego mięsa, jeśli chce się zachować świąteczną tradycję. Głównym produktem, który odpowiada zarówno za smak, jak i konsystencję pasztetu, są grzyby. Mnóstwo intensywnego aromatu, połączonego z innymi składnikami sprawiają, że nie można przejść obojętnie obok tego dania.
Ewa Wachowicz znana jest ze swojego zamiłowania do klasycznej polskiej sztuki kulinarnej, dlatego można mieć pewność, że pasztet posmakuje każdemu. Aby faktura potrawy byłą puszysta i delikatna, do surowej masy dodaje się ubite na sztywną pianę białka.
Przepis na pasztet wigilijny Ewy Wachowicz
Składniki:
-
220 g borowików suszonych
-
3 bułki pszenne
-
2 cebule
-
5 ząbków czosnku
-
1 łyżka masła
-
6 jajek
-
250 ml śmietany crème fraîche 40%
-
3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
-
garść posiekanej natki pietruszki
-
garść posiekanego koperku
-
sól
-
pieprz
-
½ łyżeczki tymianku
-
kilka gałązek tymianku do dekoracji
Grzyby umieść w rondelku i zalej je wodą. Po paru godzinach moczenie postaw je na gazie i ugotuj do miękkości. Bułki poszarp w dłoniach i dożuć do gotujących się grzybów. Następnie odcedź grzyby i posiekaj je, a bułki odciśnij z nadmiaru płynu i włóż je do dużej miski.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle. Gdy uzyska złoty kolor, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodaj grzyby oraz bułkę. Smaż całość tak długo, aż odparujesz całą wodę. Odstaw na bok do przestygnięcia.
Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je z chłodną masą grzybową. Wlej śmietanę, wsyp siekane orzechy, pietruszkę, tymianek i koperek. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na pianę i połącz ją z masą.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Masę równomiernie wyłóż do formy i wstaw ją do naczynia z wodą. Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz