Idealny, obłędnie puszysty biszkopt z 3 składników
Biszkopt powinien wyjść lekki i puszysty. Tylko taki będzie dobrą bazą do przygotowania tortu. Jego zrobienie nie będzie trudne, jeśli zadbamy o odpowiednie składniki. Oryginalny przepis wykorzystuje tylko 3 produkty — mąkę, jaja i cukier. Sprawdźcie jak przemienić je w to klasyczne ciasto.
Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, aby biszkopt nie opadał i zdradzaliśmy przepis na pyszny tort migdałowo-czekoladowy z dodatkiem malin przygotowywany na bazie tego prostego ciasta. Tym razem przedstawiamy wam sposób na idealnie puszysty i lekki biszkopt, który zachwyci najbardziej wybrednych.
Przepis na idealnie puszysty biszkopt
Składniki:
-
3/4 szklanki mąki tortowej
-
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki drobnego cukru
-
5 jaj
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąki przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Białka starannie oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je przy pomocy miksera , pod koniec dodając cukier porcjami.
Do sztywnej i słodkiej piany wlewamy żółtka i dalej miksujemy masę. Dodajemy do niej mąkę — łyżka po łyżce. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę.
Ciasto pieczemy ciasto przez 40 minut. Studzimy je w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, stopniowo wysuwając go na zewnątrz. Gdy będzie chłodny, wyjmujemy z formy i przekładamy.
Ważne: tortownicę wyłóżcie papierem tylko na dnie. Dzięki temu ciasto przyklei się do ścianek, a szansa, że opadnie, zmaleje.
Źródło zdjęcia: canva/clubfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakdnia