Tort migdałowo-czekoladowy z malinami – niebo na talerzu
Tort migdałowo – czekoladowy z malinami – opis deseru
Tort migdałowo – czekoladowy z malinami to pyszny deser, który zachwyci wszystkich gości. Kwaskowate maliny idealnie współgrają z czekoladowym kremem, który jest słodki i aksamitny. Polewa czekoladowa dodaje charakteru, a płatki migdałów elegancji temu wypiekowi.
Delikatny biszkopt ze zmielonymi migdałami przełożony jest czekoladowym budyniowym kremem i orzeźwiającymi migdałami. Wierzch tortu oblany jest gęstą polewą czekoladową i obsypany płatkami migdałów.
Do biszkoptu użyj zmielonych migdałów, a nie mąki migdałowej, dzięki temu smak migdałowy będzie bardziej wyczuwalny.
Tort migdałowo – czekoladowy to wypiek, który musisz wypróbować! Poniżej znajduje się lista składników oraz sposób przygotowania tortu. Do dzieła!
Lista składników z dokładnymi proporcjami
Do zrobienia smakowitego tortu migdałowo – czekoladowego z malinami o średnicy 18 cm potrzeba:
Na biszkopt:
– 5 średniej wielkości jajek– 150 g cukru– 200 g mąki pszennej tortowej– 100 g zmielonych drobno migdałów– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na krem:
– 350 ml mleka– 200 g cukru– 2 jaja– 100 g miękkiego masła– 60 g mąki pszennej– kropla aromatu migdałowego– 50 g gorzkiej czekolady.
Dodatkowo:
– 200 g malin– 100 g płatków migdałowych– 150 ml likieru Amaretto i 100 ml wody– 50 g gorzkiej czekolady– 50 ml śmietanki kremówki.
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia tego tortu już znasz. W przepisie wyróżniony jest likier Amaretto, jest to pyszny likier wywodzący się z Włoch. Pamiętaj, że możesz pominąć ten składnik, jeżeli deser będą jadły także dzieci.
undefined
Jak wykonać tort migdałowo-czekoladowy, instrukcja krok po kroku
Może się wydawać, że wykonanie tego deseru jest trudne. Jednak jeśli będziesz stosował się do rad, na pewno wszystko się uda.
Na początek zmiel migdały, a piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Wbij jajka do miski i zacznij ubijać. Kiedy pojawi się piana możesz dodawać cukier, ale w kilku partiach.
Masa powinna być sztywna i błyszcząca, wtedy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszaj zmielone migdały, zrób to za pomocą łyżki, a nie miksera.
Wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut.
Czas na krem. Do garnka wlej mleko, dosyp cukier i zagotuj. W tym czasie w misce wymieszaj pozostałe składniki (z wyjątkiem masła), wymieszaj dokładnie, bo nie może być grudek.
Kiedy mleko się zagotuje wlej mieszankę i ugotuj budyń cały czas mieszając.
Kiedy budyń będzie gotowy, zestaw go z ognia, niech ostygnie.
Masło ubijaj 10 minut, a potem wymieszaj z budyniem. Dokładaj go po łyżce, aby krem się nie zważył. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę. Kiedy krem będzie gotowy wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozkrój biszkopt na 3 blaty, nasącz je mieszanką Amaretto z wodą i przełóż kremem oraz malinami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką, oblej nią tort i posyp go płatkami migdałów.
Pyszny tort migdałowo – czekoladowy z malinami gotowy!
Tort migdałowo – czekoladowy z malinami – inna wersja pysznego deseru.
Możesz zrobić wersję bez alkoholu, ale pamiętaj, że likier Amaretto nadaje deserowi włoskiego charakteru i pysznego smaku. Zamiast malin możesz użyć truskawek albo jagód, które również świetnie smakują w połączeniu z kremem czekoladowym.
Tort migdałowo – czekoladowy z malinami to wyśmienity deser na każdą okazję. Wygląda obłędnie i też tak smakuje. Połączenie smaku migdałów, czekolady i owoców to niebo w gębie!