Tort migdałowo-czekoladowy z malinami – niebo na talerzu
pixabay.com

Tort migdałowo-czekoladowy z malinami – niebo na talerzu

Wyobrażasz sobie pyszny tort przełożony czekoladowym kremem, delikatny biszkopt i mnóstwo owoców? Taki jest właśnie tort migdałowo-czekoladowy z malinami. Nie można mu się oprzeć. Może służyć jako urodzinowy tort, ale także jako deser do kawy w środku tygodnia. Chcesz poznać przepis? Przeczytaj artykuł.

Tort migdałowo – czekoladowy z malinami – opis deseru

Tort migdałowo – czekoladowy z malinami to pyszny deser, który zachwyci wszystkich gości. Kwaskowate maliny idealnie współgrają z czekoladowym kremem, który jest słodki i aksamitny. Polewa czekoladowa dodaje charakteru, a płatki migdałów elegancji temu wypiekowi.

Delikatny biszkopt ze zmielonymi migdałami przełożony jest czekoladowym budyniowym kremem i orzeźwiającymi migdałami. Wierzch tortu oblany jest gęstą polewą czekoladową i obsypany płatkami migdałów.

Do biszkoptu użyj zmielonych migdałów, a nie mąki migdałowej, dzięki temu smak migdałowy będzie bardziej wyczuwalny.

Tort migdałowo – czekoladowy to wypiek, który musisz wypróbować! Poniżej znajduje się lista składników oraz sposób przygotowania tortu. Do dzieła!

Lista składników z dokładnymi proporcjami

Do zrobienia smakowitego tortu migdałowo – czekoladowego z malinami o średnicy 18 cm potrzeba:

Na biszkopt:

5 średniej wielkości jajek
150 g cukru
200 g mąki pszennej tortowej
100 g zmielonych drobno migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na krem:

350 ml mleka
200 g cukru
2 jaja
100 g miękkiego masła
60 g mąki pszennej
kropla aromatu migdałowego
50 g gorzkiej czekolady.

Dodatkowo:

200 g malin
100 g płatków migdałowych
150 ml likieru Amaretto i 100 ml wody
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki.

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia tego tortu już znasz. W przepisie wyróżniony jest likier Amaretto, jest to pyszny likier wywodzący się z Włoch. Pamiętaj, że możesz pominąć ten składnik, jeżeli deser będą jadły także dzieci.

Jak wykonać tort migdałowo-czekoladowy, instrukcja krok po kroku

Może się wydawać, że wykonanie tego deseru jest trudne. Jednak jeśli będziesz stosował się do rad, na pewno wszystko się uda.

  1. Na początek zmiel migdały, a piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
  2. Wbij jajka do miski i zacznij ubijać. Kiedy pojawi się piana możesz dodawać cukier, ale w kilku partiach.
  3. Masa powinna być sztywna i błyszcząca, wtedy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszaj zmielone migdały, zrób to za pomocą łyżki, a nie miksera.
  4. Wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut.
  5. Czas na krem. Do garnka wlej mleko, dosyp cukier i zagotuj. W tym czasie w misce wymieszaj pozostałe składniki (z wyjątkiem masła), wymieszaj dokładnie, bo nie może być grudek.
  6. Kiedy mleko się zagotuje wlej mieszankę i ugotuj budyń cały czas mieszając.
  7. Kiedy budyń będzie gotowy, zestaw go z ognia, niech ostygnie.
  8. Masło ubijaj 10 minut, a potem wymieszaj z budyniem. Dokładaj go po łyżce, aby krem się nie zważył. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę. Kiedy krem będzie gotowy wstaw do lodówki na pół godziny.
  9. Rozkrój biszkopt na 3 blaty, nasącz je mieszanką Amaretto z wodą i przełóż kremem oraz malinami.
  10. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką, oblej nią tort i posyp go płatkami migdałów.

Pyszny tort migdałowo – czekoladowy z malinami gotowy!

Tort migdałowo – czekoladowy z malinami – inna wersja pysznego deseru.

Możesz zrobić wersję bez alkoholu, ale pamiętaj, że likier Amaretto nadaje deserowi włoskiego charakteru i pysznego smaku. Zamiast malin możesz użyć truskawek albo jagód, które również świetnie smakują w połączeniu z kremem czekoladowym.

Tort migdałowo – czekoladowy z malinami to wyśmienity deser na każdą okazję. Wygląda obłędnie i też tak smakuje. Połączenie smaku migdałów, czekolady i owoców to niebo w gębie!

Następny artykuł