Jabłka kiszone w słoiku. Prosty patent na słowiański przysmak
Kiszenie ogórków, buraków czy kapusty nie jest dla nikogo żadną nowiną. Czy słyszeliście jednak o jabłkach kiszonych? Okazuje się, że z tych owoców można wyczarować pyszne przetwory, które będą wspaniałym wspomnieniem lata podczas zimowych miesięcy.
Aby jabłka kiszone miały odpowiednie walory smakowe, należy wybrać właściwe owoce. Najlepiej sprawdzą się te mniejsze, twarde. Zwróćmy także uwagę na to, aby jabłka były zdrowe i świeże, bez uszkodzeń czy nadpsutych części.
Przepis na słowiańskie jabłka kiszone
Składniki:
-
1 kg małych twardych jabłek
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżka miodu
-
kora cynamonu
-
1 łyżeczka goździków
-
po kilka sztuk liści wiśni oraz czarnej porzeczki
-
woda do zalewy
Jak przygotować apetyczne jabłka kiszone
Jabłka dokładnie umyj, osusz. W razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki tak, aby bez problemu zmieściły się do słoików . Nie ma potrzeby obierania jabłek ani usuwania z nich gniazd nasiennych.
Przygotuj wyparzone i suche słoiki na jabłka. W naczyniach ułóż część liści wiśni oraz porzeczki. Układaj na nich ciasno kawałki jabłek, przekładając pozostałymi liśćmi . Do każdego słoika dodaj też po kilka goździków i kawałek laski cynamonu .
W garnku przygotuj zalewę do jabłek. Zagotuj 1 l wody, dodaj miód i podgrzewaj, aż oba składniki dobrze się połączą . Zalewę odstaw, aby trochę przestygła.
Zalej jabłka ciepłą zalewą tak, aby owoce były w całości przykryte . Następnie słoiki zakręć i pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu przenieś słoiki w ciemne i chłodne miejsce .
W słoikach możesz też przygotować jabłka prażone . Jabłka będą również pysznym dodatkiem do sałatki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sycące krokiety bez zawijania. Choć skład zaskakuje, obiad wychodzi przedni
-
Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem
-
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik