Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycące krokiety bez zawijania. Choć skład zaskakuje, obiad wychodzi przedni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.09.2022 14:55

Sycące krokiety bez zawijania. Choć skład zaskakuje, obiad wychodzi przedni

Sycące krokiety bez zawijania. Choć skład zaskakuje, obiad doskonale smakuje
canva/ Lesyy

Krokiety bez zawijania przygotowane z żołądków drobiowych, pieczarek i kiszonej kapusty są niezwykle oryginalnym i smacznym daniem. Z pewnością skuszą się na nie miłośnicy podrobów i nowych smaków. Chrupiąca skórka i przepyszne wnętrze doskonale komponują się z domowym barszczem czerwonym.

Krokiety to danie, które zwykle przygotowujemy z mięsa z rosołu i usmażonych wcześniej naleśników. Tradycyjne krokiety są smaczne, ale bardzo czasochłonne. Dlatego proponujemy przygotować o wiele szybsze krokiety bez zawijania.

Przed przygotowywaniem krokietów dokładnie oczyść i umyj żołądki, następnie ugotuj je w wodzie do miękkości. Żołądki podsmaż z cebulą, pieczarkami i kapustą, a zyskają fantastyczny smak.

Krokiety bez zawijania z pieczarek, kapusty kiszonej i żołądków drobiowych

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych żołądków drobiowych

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu

  • 30 dag kapusty kiszonej

  • 15 dag pieczarek

  • 1 duża cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • 4 jajka

  • olej do smażenia

Jak zrobić niezwykłe krokiety bez zawijania?

Pokrój cebulę i pieczarki, następnie podsmaż je na oleju. Ugotowane żołądki pokrój na małe kawałki i przełóż na patelnię. Kapustę odsącz z wody i poszatkuj.

Gdy mięso zacznie się rumienić, na patelnię dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i smaż chwilę na małym ogniu przez kilka minut. Następnie wlej wywar lub rosół, przykryj i duś, aż kapusta będzie miękka.

Przygotowane składniki ostudź i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. 1/3 farszu zmiel w maszynce do mięsa i dodaj do reszty masy. Wbij 1 jajko, wsyp bułkę tartą w takiej ilości, żeby z masy uformować krokiety, wyrób masę.

Uformuj krokiety. Każdy obtocz kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż będą ze wszystkich stron rumiane. Krokiety podaj z domowym barszczem czerwonym. Przygotuj również krokiety ziemniaczane bez zawijania, są proste i pyszne.

Krokiety bez zawijania
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker