Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu
![Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu](https://images.iberion.media/images/1920/6_I_Neyrq_Wh4_Nu_O9ldrfves3_Projekt_bez_tytulu_33_adec31ccb3.png)
Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu, podana z żurawiną suszoną i orzechami włoskimi w sosie jogurtowo- musztardowym, to świetny pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Poznaj przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu.
Surówka z selera naciowego i jabłka z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów to wyśmienity dodatek do obiadu. Surówka ma złożony smak- jest słodka i wytrawna jednocześnie. Kwaśne jabłka świetnie łączą się z lekko pikantnym selerem, orzechami i słodką żurawiną, a całość otulona jest aromatycznym sosem.
Jabłka i seler naciowy oprósz cukrem i skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak, a jabłka nie ściemnieją w surówce. Do sosu wykorzystaj musztardę francuską- ma delikatny smak i całe ziarna gorczycy.
Surówka z selera i jabłka dobrze łączy się zarówno z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, jak i rybami. Podaj ją np. z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, a będziesz zachwycony smakiem całej potrawy.
Jeśli masz ochotę na niecodzienną surówkę obiadową- tu poznasz przepis na surówkę z selera korzeniowego z ananasem, jest przepyszna.
Przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu
Składniki na 4-5 porcji:
7 łodyg selera naciowego
2 duże jabłka
pół szklanki suszonej żurawiny
spora garść obranych orzechów włoskich
szczypta cukru
pół łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy francuskiej
pieprz, sól
Jak zrobić surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu?
Jabłka pokrój w kostkę razem ze skórką, pokrój łodygi selera naciowego, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, oprósz delikatnie cukrem i odstaw. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą, wlej do miski.
![Pokrojone jabłko i seler naciowy na desce](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2iE5IRg0oq4XHAvAwjGGl3/f4e863e1b30ac479511d64126b914453/Projekt_bez_tytu_u__34_.png)
Źródło zdjęcia: canva/nadiasphoto Dodaj również suszoną żurawinę i orzechy włoskie, całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby surówka dobrze schłodziła się przed podaniem.
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Dług sądowy](https://images.iberion.media/images/origin/Dlug_sadowy_30a18bd2f9.jpg)