Smakosze.pl Porady Największy błąd podczas smażenia jajka sadzonego, dlatego nie wychodzi smaczne
denizya, Getty Images Pro

Największy błąd podczas smażenia jajka sadzonego, dlatego nie wychodzi smaczne

4 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka są doskonałym produktem śniadaniowym. Z awierają mnóstwo zdrowego białka i aminokwasów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Niestety, wiele osób ma problemy z odpowiednim ugotowaniem ich w formie sadzonych.

Na szczęście są sposoby, które pozwalają skutecznie uniknąć irytujących nieprzyjemności w kuchni. Jeśli najczęściej smażysz jajka na oleju, popełniasz błąd, który sprawia, że białko się spala, a żółtko jest niedogotowane. Znacznie lepszym tłuszczem jest klarowane masło.

Jajka na maśle klarowanym

Klarowane masło wywodzi się z Indii, gdzie dodawane jest praktycznie do każdego dania. Charakterystyczny, maślano orzechowy aromat dopełnia hinduską kuchnię i nadaje jej niepowtarzalnego smak u, który pokochany został przez miliony ludzi z całego świata.

Klarowane masło ma znacznie wyższy próg dymienia niż zwykłe masło, które można znaleźć w każdym polskim domu. Klasyczna wersja zawiera, poza tłuszczem, dużą ilość wody oraz białka, który pod wpływem wysokiej temperatury spala się, generując nieprzyjemny smak.

Olej, który jest najczęściej przez nas wykorzystywany, ma mniejszą temperaturę dymienia, niż wyżej wspominane masło klarowane. Co więcej, olej może nadać jajku nieprzyjemny posmak, który nie każdemu pasuje. Masło pozbawione zanieczyszczeń jest odrobinę droższe, lecz warto zapłacić nieznacznie większą cenę za lepsze doznania smakowe.

Sposób na idealne sadzone jajka

Na początku wbij jajko do czystej miski. W taki sposób można ocenić, czy jajko jest świeże, a także zmniejszamy szansę przebicia delikatnego żółtka, podczas wlewania jajka na patelnie. Kiedy jajko będzie już w misce, połóż jedną łyżkę klarowanego masła na patelni i postaw ją na gazie.

Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało.

Gdy masło się rozpuści, posól je i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 30 sekund. Gdy tłuszcz będzie gorący, wlej jajko. Jeśli usłyszysz skwierczenie, to znak, że temperatura jest odpowiednio wysoka.

Następnie należy zdjąć patelnie z ognia, jajko zakryć pokrywką i odłożyć całość na bok. Po dwóch minutach jajko będzie idealnie wysmażone - białko stanie się chrupiące, a żółtko rozpłynie się po przebiciu go. Taka metoda jest najlepsza i gwarantuje doskonałe sadzone za każdym razem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dompelenpomyslow.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy