Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.03.2022 01:00

Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne

pierogi
canva/sergiimostovyi

Ciasto jest najważniejszą częścią w pierogach. Co nam po pysznym farszu, jeśli wypłynie przez rozpadające się ciasto? Dlatego istotne jest, by ciasto było elastyczne, wytrzymałe i przy okazji przepyszne. Takie łatwo daje się formować i nie rozpada się przy gotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać doskonały efekt, skorzystajcie z przepisu na maślankowe ciasto na pierogi.

Do przygotowania ciasta na pierogi, tak naprawdę wystarczy mąka i woda. Można dodać do niego jajko i olej, ale nie jest to niezbędne. Jak się jednak okazuje, warto nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na pierogi i zamiast wody dodać do niego maślankę. Dzięki temu powstanie bardziej elastyczne i wytrzymałe ciasto, które da się formować bez nadmiernego podsypywania mąką.

Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • ok. 500 ml gęstej maślanki

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej sól, wymieszaj. W mące zrób dołek, wlewaj do niego stopniowo ok. 3/4 maślanki i cały czas mieszaj ciasto.

Zacznij zagniatać ciasto, a jeśli jest zbyt twarde i składniki nie chcą się połączyć, dodaj pozostałą maślankę. Ciasto dokładnie wyrób, by było gładkie i elastyczne.

Ciasto przykryj miseczką lub folią spożywczą, odstaw na 20 minut, by nabrało odpowiedniej kleistości.

Ciasto podziel na kilka kawałków. Każdy rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój z niego krążki. Krążki ciasta nadziewaj ulubionym farszem i dokładnie zlep brzegi pierogów.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na pierogi z mięsem po rosole, a także na pierogi z kaszą i ziemniakami.

pierogi
pierogi

Źródło zdjęcia: canva/donstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: prl-kuchniadanusi.blogspo

Zapraszamy na nasz Instagram