Smakosze.pl Porady Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową? Nie każdy ma świadomość
canva/Tetiana_Chudovska

Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową? Nie każdy ma świadomość

13 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pytacie, jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową. Wyjaśniamy, bo nie każdy ma świadomość ile wcześniej, można ją przygotować. Chodzi oczywiście nie tylko o jej smak i wygląd, ale przede wszystkim o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Nikt przecież nie chciałby poczęstować najbliższych zatruciem pokarmowym.

Sałatka jarzynowa to klasyka świątecznych stołów. I bardzo dobrze, że robią ją niemal wszyscy, bo warzywa to zdrowie. Przygotowując się do świąt, rozplanowujemy sobie prace. Ustalamy, co kiedy posprzątamy i co kiedy ugotujemy. W tym drugim przypadku trzeba brać pod uwagę, która potrawa czy ciasto bezproblemowo zniosą kilkudniowe przechowywanie. A jak jest z sałatką jarzynową?

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową robimy zwykle w większych ilościach, bo lubią ją niemal wszyscy. Trzeba jednak wiedzieć, jak długo można ją przechowywać w lodówce, by nie zaszkodziła.

Gotowa sałatka jarzynowa nie jest zbyt trwałą potrawą. Jeśli ma dodatek jajek, jabłka i majonezu, nie powinna stać w lodówce dłużej niż 2-3 dni. Podobnie, jeśli zawiera cebulę czy szczypior. Świeże warzywa i owoce, w połączeniu z majonezem psują się dość szybko. Tak samo jest z ugotowanymi jajkami.

Sałatkę jarzynową należy trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Dzięki temu zawarty w niej majonez nie będzie pochłaniał obcych zapachów.

Kilka cennych wskazówek

Same ugotowane warzywa są dość trwałe i można je przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Jeśli więc chcesz zmniejszyć sobie ilość pracy tuż przed świętami, ugotuj wcześniej warzywa korzeniowe i je pokrój w kostkę.

Składniki takie jak jabłko, ugotowane jajko czy majonez dodaj do sałatki tuż przed podaniem. A najlepiej wymieszaj je tylko z taką ilością sałatki, jaka podejrzewasz, że wkrótce zejdzie.

Nadmiar sałatki, a w zasadzie posiekanych warzyw możesz zamrozić. Zamknięta w pojemniku poleży w zamrażarce nawet kilka tygodni. Po rozmrożeniu trzeba do niej tylko dodać wrażliwe składniki i połączyć całość z majonezem.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczną sałatkę jarzynową , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu .

posiekane jajka
posiekane jajka

Źródło zdjęcia: canva/ESOlex

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se, kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy