Smakosze.pl

Canva / franhermenegildo

Jak gotować jajka, by skorupki nie pękały? 1 produkt rozwiąże problem

25 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Jajka na twardo lub na miękko są w naszych kuchniach znane i lubiane. Niestety często zdarza się, że ich skorupki pękają podczas gotowania. Zawartość jajka wylewa się wtedy częściowo, co nie wygląda zbyt apetycznie. Co zrobić, aby zapobiec temu zjawisku przy gotowaniu jaj? By pożegnać uciążliwy problem wystarczy odrobina octu.

Pęknięte podczas gotowania jajka można bezpiecznie jeść. Sporo do życzenia pozostawia jednak ich estetyka. Na szczęście mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki niemu gotowanie jaj zawsze będzie zakończone sukcesem.

Niezawodny sposób na uniknięcie pękających skorupek podczas gotowania jaj

Kiedy jajko podczas gotowania pęka, białko zaczyna wyciekać przez szczelinę do wrzątku. Następnie ścina się, tworząc mniej lub bardziej fantazyjne kształty. Takie jajka nie prezentują się zbyt apetycznie i nie nadają się do podania np. dla gości lub na świąteczny stół.

Sposobem na uniknięcie pękających skorupek jest zakwaszenie wody. Najprościej zrobić to za pomocą octu. Do garnuszka wystarczy wlać łyżkę tego produktu.

Czemu używamy octu do gotowania jaj? Dzięki niemu skorupka robi się nieco bardziej elastyczna i mniej podatna na pękanie. Dochodzi też do przyspieszonej koagulacji białka. Oznacza to to, że białko ścina się błyskawicznie, przez co skutecznie zatyka wszelkie ewentualne ubytki w skorupce. Tym sposobem całe jajko pozostaje zamknięte w skorupce.

Wodę zakwasić można też innymi produktami, które bez trudu znajdziemy w kuchni. W tym celu użyj np. soku z cytryny lub z soku z kiszonych ogórków. W razie konieczności nada się nawet zwykła spożywcza sól. Możesz zapomnieć o pękających skorupkach podczas gotowania jaj.

Jakie inne triki warto stosować podczas gotowania jaj?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jajek nie należy wstawiać do gotowania od razu po wyjęciu z lodówki. Gwałtowna zmiana temperatury powoduje pękanie skorupek.

Aby uniknąć tego problemu jajka do gotowania najlepiej wyjąć z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Optymalny czas ogrzania tego produktu wynosi ok. 30 minut. Po jego upływie jajka bez obaw możemy włożyć do garnka i ugotować.

Co zrobić w sytuacji, w której gotowania jaj nie uda nam się stosownie wcześniej zaplanować? Pomoże tutaj trik stosowany przez zawodowych kucharzy. Za pomocą szpilki lub innego ostrego przedmiotu należy zrobić w zaokrąglonym końcu surowego jajka niewielką dziurkę. Dzięki temu uwięzione w środku powietrze wydostanie się na zewnątrz, a tym samym zapobiegnie uszkodzeniu skorupki jajka.

Dowiedz się, co o jajku mówi kolor jego skorupki . Eksperci nie mają wątpliwości, który rodzaj gotowanych jajek jest dla nas zdrowszy .

Canva / FotoCuisinette
Canva / FotoCuisinette

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >