Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak gotować jajka, by skorupki nie pękały? 1 produkt rozwiąże problem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.01.2023 08:14

Jak gotować jajka, by skorupki nie pękały? 1 produkt rozwiąże problem

gotowanie jaj
Canva / franhermenegildo

Jajka na twardo lub na miękko są w naszych kuchniach znane i lubiane. Niestety często zdarza się, że ich skorupki pękają podczas gotowania. Zawartość jajka wylewa się wtedy częściowo, co nie wygląda zbyt apetycznie. Co zrobić, aby zapobiec temu zjawisku przy gotowaniu jaj? By pożegnać uciążliwy problem wystarczy odrobina octu.

Pęknięte podczas gotowania jajka można bezpiecznie jeść. Sporo do życzenia pozostawia jednak ich estetyka. Na szczęście mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki niemu gotowanie jaj zawsze będzie zakończone sukcesem.

Niezawodny sposób na uniknięcie pękających skorupek podczas gotowania jaj

Kiedy jajko podczas gotowania pęka, białko zaczyna wyciekać przez szczelinę do wrzątku. Następnie ścina się, tworząc mniej lub bardziej fantazyjne kształty. Takie jajka nie prezentują się zbyt apetycznie i nie nadają się do podania np. dla gości lub na świąteczny stół.

Sposobem na uniknięcie pękających skorupek jest zakwaszenie wody. Najprościej zrobić to za pomocą octu. Do garnuszka wystarczy wlać łyżkę tego produktu.

Czemu używamy octu do gotowania jaj? Dzięki niemu skorupka robi się nieco bardziej elastyczna i mniej podatna na pękanie. Dochodzi też do przyspieszonej koagulacji białka. Oznacza to to, że białko ścina się błyskawicznie, przez co skutecznie zatyka wszelkie ewentualne ubytki w skorupce. Tym sposobem całe jajko pozostaje zamknięte w skorupce.

Wodę zakwasić można też innymi produktami, które bez trudu znajdziemy w kuchni. W tym celu użyj np. soku z cytryny lub z soku z kiszonych ogórków. W razie konieczności nada się nawet zwykła spożywcza sól. Możesz zapomnieć o pękających skorupkach podczas gotowania jaj.

Jakie inne triki warto stosować podczas gotowania jaj?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jajek nie należy wstawiać do gotowania od razu po wyjęciu z lodówki. Gwałtowna zmiana temperatury powoduje pękanie skorupek.

Aby uniknąć tego problemu jajka do gotowania najlepiej wyjąć z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Optymalny czas ogrzania tego produktu wynosi ok. 30 minut. Po jego upływie jajka bez obaw możemy włożyć do garnka i ugotować.

Co zrobić w sytuacji, w której gotowania jaj nie uda nam się stosownie wcześniej zaplanować? Pomoże tutaj trik stosowany przez zawodowych kucharzy. Za pomocą szpilki lub innego ostrego przedmiotu należy zrobić w zaokrąglonym końcu surowego jajka niewielką dziurkę. Dzięki temu uwięzione w środku powietrze wydostanie się na zewnątrz, a tym samym zapobiegnie uszkodzeniu skorupki jajka.

Dowiedz się, co o jajku mówi kolor jego skorupki. Eksperci nie mają wątpliwości, który rodzaj gotowanych jajek jest dla nas zdrowszy.

Canva / FotoCuisinette
Canva / FotoCuisinette

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: