Jak łatwo rozłupywać orzechy bez dziadka do orzechów? 2 banalne tricki
Orzechy włoskie i laskowe są pyszną przekąską i dodatkiem do wielu ciast i dań. Jak jednak poradzić sobie z twardą łupinką, kiedy nie mamy dziadka do orzechów? Poznaj kilka skutecznych trików na obieranie orzechów. Jak łatwo rozłupywać orzechy bez dziadka do orzechów?
Zwykle, kiedy nie mamy dziadka do orzechów, sięgamy po młotek, tłuczek do mięsa lub praskę do czosnku. Tak obrane orzechy często są pokruszone. Na szczęście jest jeszcze kilka sposób na obranie orzechów bez naruszenia ich struktury i kształtu- obróbka termiczna.
Wysoka temperatura doskonale zmiękcza twarde łupinki orzechów, dzięki czemu bez problemu obierzemy je przy pomocy małego nożyka lub nawet ręcznie. Traktowanie wrzątkiem i pieczenie orzechów działa zarówno na orzechy laskowe, jak i twarde orzechy włoskie.
Orzechy włoskie i laskowe to niezwykle smaczne i zdrowe orzechy. Są świetnym dodatkiem do deserów lodowych, ciast i dań głównych. Orzechy to przede wszystkich źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na cały organizm.
Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z orzechami- tu poznasz przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi . Deser oblany domową polewą czekoladową smakuje fenomenalnie.
Jak łatwo rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?
Orzechy laskowe możemy spróbować rozłupać ręcznie lub zanurzyć je w wodzie, wyjąć i przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię. Po chwili łupinki powinny zacząć pękać.
Orzechy laskowe możemy również wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, po kilku minach również zaczną pękać i z łatwością pozbędziemy się łupinek.
Orzechy włoskie mają twardą łupinkę, ale również jest na nie sprawdzony sposób- orzechy wrzućmy do wrzątku, aby je zmiękczyć. Po chwili bez problemu otworzymy je przy pomocy małego nożyka.
Źródło zdjęcia: canva/ carlosanchezpereyra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego do zupy pomidorowej warto dodać majonez? Efekt jest wyjątkowy
-
Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika
Źródło: ongotuje.pl