Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego do zupy pomidorowej warto dodać majonez? Efekt jest wyjątkowy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.06.2022 14:39

Dlaczego do zupy pomidorowej warto dodać majonez? Efekt jest wyjątkowy

zupa pomidorowa
canva/arfo

Mamy ciekawostkę dla wszystkich wielbicieli pomidorówki. Sprawdźcie, dlaczego warto do zupy pomidorowej dodać majonez. Zastąpcie nim klasyczną śmietanę, a otrzymacie wyjątkowy efekt. Zupa będzie nadzwyczaj aksamitna i pełna smaku. Przekonajcie się o tym sami.

Zupa pomidorowa jest królową polskich zup. No może obok rosołu, ale zupy te mają ze sobą dużo wspólnego. Ta pierwsza często powstaje z drugiej, gdy już znudzi nam się rosół. Pomidorówka zachwyca zdecydowanym, kwaskowym smakiem i aksamitną konsystencją.

Za jej smakiem stoją przede wszystkim pomidory. W sezonie sięgamy zwykle po świeże, a poza nim wykorzystujemy pomidory z puszki, przecier i koncentrat. Ważnym dodatkiem do pomidorówki jest też śmietana. Zabiela zupę, zagęszcza ją i nadaje jej przyjemnej konsystencji.

Czy warto dodać majonez do zupy pomidorowej?

Jak najbardziej warto. Ma on zwykle wyrazisty smak i kremową konsystencję. Te walory doskonale komponują się więc z pomidorówką.

Majonezem można zastąpić dodawaną do zupy pomidorowej śmietanę. Dzięki temu potrawa zyska ciekawszy i pełniejszy smak, bo majonez zawiera sporo tłuszczu, który jest doskonałym nośnikiem smaku. Możesz go dodać do zupy pod koniec gotowania sam lub rozprowadzony z mąką i wodą. W tym drugim przypadku całość doskonale zagęści zupę.

Jak zrobić pomidorówkę z majonezem?

Składniki:

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 listek laurowy

  • ok. 300 g passaty pomidorowej

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz, cukier

  • natka pietruszki

Przygotowanie pomidorówki

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę. Przesmaż, mieszając.

Dodaj ziele angielskie i listek laurowy oraz ok. 1 l wody. Całość gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj passatę i koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Gotuj całość jeszcze 5 minut.

Mąkę wsyp do miseczki, dodaj trochę wody i majonez, dokładnie rozmieszaj. Rozprowadź chochlą gorącego wywaru, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z makaronem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Karola Okrasy na zupę pomidorową, a także na pomidorówkę z mięsem Tomasza Strzelczyka.

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deliciousplace