Jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość?
Smakowity chleb często gości na naszych stołach. Sięgamy po niego niemal codziennie. Niejeden smakoszy stara się zakonserwować pieczywo za sprawą mrożenia. Warto wiedzieć, jak robić to w prawidłowy sposób.
Mrożony chleb będzie lepszy niż kiedykolwiek
Nie da się ukryć, że chleb w zamrażarce jest dosyć częstym widokiem. Taka metoda zabezpieczania żywności przed utratą świeżości jest bardzo prosta i nie wymaga dużego nakładu pracy . Nie bez powodu cieszy się ona sporą popularnością.
Niektórzy smakosze po prostu wkładają chleb do zamrażarki i pozwalają, by chłód zrobił swoje. Niestety, po takim zabiegu pieczywo może stać się suche . Wówczas jego walory pozostawiają wiele do życzenia. Co zrobić by mrożony chleb smakował jak prosto z piekarni?
Mało kto spodziewałby się, że mrożenie chleba powinno wiązać się z kilkoma etapami. Już teraz przekonaj się, że zamrożone pieczywo wcale nie musi tracić na smakowitości . Wystarczy zastosować się do poniższej instrukcji.
Jak prawidłowo mrozić chleb?
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym czym najlepiej smarować chleb . Dziś skupimy się na jego zamrażaniu. Na początku bochenek należy pokroić na kromki. Tak przygotowany smakołyk umieszczamy na płasko w sporym naczyniu, które zmieści się w zamrażarce.
Oczywiście możemy kupić już pokrojony chleb. Rozłożone w naczyniu kromki wstawiamy do zamrażarki. Teraz musimy poczekać. Chleb wyjmujemy z urządzenia, wówczas, gdy kromki w pełni zamarzną .
(Canva / Nadezhda Mikhalitskaia)
Zamarznięte kromki chleba łączymy w bochenek. Pieczywo wkładamy do foliowej torebki. Powinno znajdować się w niej jak najmniej powietrza . Następnie chleb ponownie wkładamy do zamrażarki. Tak przygotowany wypiek wyjmujemy z urządzenia dopiero wtedy, gdy planujemy go zjeść.
O czym jeszcze pamiętać podczas zamrażania chleba?
Niezwykle istotne jest szczelne zamknięcie torebki, w której będziemy przechowywać chleb. Nieprawidłowe zapakowanie pieczywa może odbić się na jego jakości po rozmrożeniu . Jeśli wiemy, że nie zdążymy zjeść całego bochenka, możemy sięgać tylko po tyle kromek, ile zamierzamy skonsumować.
Warto również pamiętać o tym, by mrozić wyłącznie świeże pieczywo. W przeciwnym wypadku mrożony specjał może okazać się sporym rozczarowaniem. Jeśli marzy Ci się ciepły chleb, wówczas rozmrożoną kromkę można umieścić na kilka sekund w mikrofalówce. Warto wiedzieć, jak przygotować chleb w jajku, w bardziej eleganckim wydaniu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Newsner