Mrozisz surowe. czy ugotowane pierogi? Wiemy, jaki sposób jest najlepszy
Mrożenie pierogów w okresie świątecznym jest wyjątkowo popularne.Jak mrozić pierogi, aby nie pękały i nie sklejały się ze sobą? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, postaramy się jednak rozjaśnić nieco temat.
Pierogi można mrozić zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Obie metody posiadają wady i zalety. Jak mrozić pierogi i który sposób jest najlepszy? Po zapoznaniu się z poniższym tekstem będziecie mogli wybrać najwłaściwszy sposób dla swoich potrzeb.
Jak mrozić pierogi gotowane?
Mrożenie ugotowanych pierogów gwarantuje, że podczas odgrzewania farsz będzie odpowiednio ciepły i dogotowany . Takie pierogi można także odsmażać na patelni . Jak mrozić pierogi gotowane?
Ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem oleju pierogi studź na obsypanej mąką tacce . Nie powinny się one ze sobą stykać, dzięki czemu nie posklejają się . Pierogów nie można jednak studzić zbyt długo. Przesuszone zanadto ciasto będzie miało tendencję do pękania .
Tackę z pierogami wstaw do zamrażarki na wstępne mrożenie . Po ok. 2 godzinach możesz poporcjować je w woreczki lub plastikowe pojemniki . Gotowe porcje włóż z powrotem do zamrażarki i odmrażaj wedle potrzeby . Gotowane pierogi w zamrażalniku mogą spędzić do 4 tygodni .
Jak mrozić pierogi surowe?
Jeśli chodzi o mrożenie pierogów surowych, ważna jest jedna zasada . Surowe może być tylko ciasto, farsz zaś należy wcześniej ugotować . Dzięki temu mamy pewność, że podczas rozmrażania nadzienie nie będzie niedogotowane .
Jak mrozić pierogi surowe ? Podobnie jak w przypadku gotowanych, porozkładaj je na tacce w odpowiednich odstępach i włóż do wstępnego mrożenia . Po 2 godzinach pierogi możesz podzielić na porcje i wsadzić do zamrażalnika .
Mrożone surowe pierogi mają przydatność do spożycia nawet do 3 miesięcy . Dzięki temu możemy być niemal pewni, że nic się nie zmarnuje . Takich pierogów przed podaniem nie rozmrażamy, a po prostu wrzucamy na osolony wrzątek . Pierogów surowych, w przeciwieństwie do gotowanych, nie możemy odgrzewać na patelni . Odkryj smakowity farsz na wigilijne pierogi . Tradycyjne nadzienie i delikatne ciasto na pierogi znajdziecie w tym przepisie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozgrzewająca herbata zimowa. Idealna na co dzień i od święta
-
Zapomnij o rosole. Elegancką zupę-krem z pora zrobisz w pół godziny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama