Smakosze.pl Porady Mrozisz surowe. czy ugotowane pierogi? Wiemy, jaki sposób jest najlepszy
Canva / Qwart

Mrozisz surowe. czy ugotowane pierogi? Wiemy, jaki sposób jest najlepszy

26 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mrożenie pierogów w okresie świątecznym jest wyjątkowo popularne.Jak mrozić pierogi, aby nie pękały i nie sklejały się ze sobą? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, postaramy się jednak rozjaśnić nieco temat.

Pierogi można mrozić zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Obie metody posiadają wady i zalety. Jak mrozić pierogi i który sposób jest najlepszy? Po zapoznaniu się z poniższym tekstem będziecie mogli wybrać najwłaściwszy sposób dla swoich potrzeb.

Jak mrozić pierogi gotowane?

Mrożenie ugotowanych pierogów gwarantuje, że podczas odgrzewania farsz będzie odpowiednio ciepły i dogotowany . Takie pierogi można także odsmażać na patelni . Jak mrozić pierogi gotowane?

Ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem oleju pierogi studź na obsypanej mąką tacce . Nie powinny się one ze sobą stykać, dzięki czemu nie posklejają się . Pierogów nie można jednak studzić zbyt długo. Przesuszone zanadto ciasto będzie miało tendencję do pękania .

Tackę z pierogami wstaw do zamrażarki na wstępne mrożenie . Po ok. 2 godzinach możesz poporcjować je w woreczki lub plastikowe pojemniki . Gotowe porcje włóż z powrotem do zamrażarki i odmrażaj wedle potrzeby . Gotowane pierogi w zamrażalniku mogą spędzić do 4 tygodni .

Jak mrozić pierogi surowe?

Jeśli chodzi o mrożenie pierogów surowych, ważna jest jedna zasada . Surowe może być tylko ciasto, farsz zaś należy wcześniej ugotować . Dzięki temu mamy pewność, że podczas rozmrażania nadzienie nie będzie niedogotowane .

Jak mrozić pierogi surowe ? Podobnie jak w przypadku gotowanych, porozkładaj je na tacce w odpowiednich odstępach i włóż do wstępnego mrożenia . Po 2 godzinach pierogi możesz podzielić na porcje i wsadzić do zamrażalnika .

Mrożone surowe pierogi mają przydatność do spożycia nawet do 3 miesięcy . Dzięki temu możemy być niemal pewni, że nic się nie zmarnuje . Takich pierogów przed podaniem nie rozmrażamy, a po prostu wrzucamy na osolony wrzątek . Pierogów surowych, w przeciwieństwie do gotowanych, nie możemy odgrzewać na patelni . Odkryj smakowity farsz na wigilijne pierogi . Tradycyjne nadzienie i delikatne ciasto na pierogi znajdziecie w tym przepisie .

Canva / revenaif
Canva / revenaif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy