Jak najlepiej przechowywać cukinię?
Cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu smakoszy sięga po nią regularnie. Wynika to z jej niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że cukinia nie najlepiej znosi przechowywanie w lodówce. Można ją jednak zamrozić.
Cukinia często gości w naszych potrawach. Nietrudno natknąć się na osoby, które wykorzystują ją nawet kilka razy w tygodniu. Niestety, warzywo ma to do siebie, że z czasem traci swoje walory. Warto wiedzieć, jak przedłużyć jej świeżość.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić by cukinia nie popsuła się zbyt szybko?
Smakowita cukinia niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niedawno prezentowaliśmy przepis na jej małosolną odsłonę . Dziś skoncentrujemy się na sposobach jej przechowywania.
Niektóre warzywa nie znoszą najlepiej warunków, które panują w lodówce. Cukinia nie jest tutaj wyjątkiem. O wiele lepiej trzymać ją po prostu na blacie . Jeśli chcemy dłużej cieszyć się jej świeżością, wówczas wystarczy zastosować prostą sztuczkę.
Cukinia będzie się znacznie wolniej psuła, jeśli owiniemy ją wilgotnymi ręcznikami papierowymi . Należy jednak pamiętać, że taki zabieg nie może trwać dłużej niż tydzień. Kolejną metodą jest trzymanie warzyw w papierowym pudełku umieszczonym na podłodze.
Oczywiście od czasu do czasu musimy zajrzeć do naszej cukinii, by sprawdzić, czy czasem nie zaczęła pleśnieć. Obie metody sprawdzają się w przypadku nieuszkodzonych warzyw. Zawsze cukinię możemy zamrozić.
Jak mrozić cukinię?
Cukinia w zamrażarce wytrzymuje około 10 miesięcy. Jednak wcześniej trzeba ją odpowiednio przygotować do zetknięcia z mrozem . W tym celu musimy ją dokładnie umyć. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i umieszczamy w hermetycznym pojemniku.
Przed zamrożeniem cukinię możemy także blanszować. Dzięki temu będziemy mieć większą pewność co do tego, że nie ulegnie ona popsuciu . Warto wiedzieć, jakie warunki najlepiej sprzyjają przechowywaniu cukinii.
Canva / OliviaSabeskaya
Cukinia potrzebuje odpowiedniego otoczenia
Każdy, kto chce, aby jego cukinia dłużej zachowała świeżość, powinien wiedzieć, jakie warunki sprzyjają tym pysznym warzywom. Roślina najlepiej znosi temperaturę oscylującą w okolicach 10 stopni Celsjusza .
Surowe cukinie nie powinny się ze sobą stykać. Można je od siebie odizolować trocinami lub słomą. Miejsce powinno być dosyć suche i ciemne . Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego czasami cukinia jest gorzkawa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps; Poradnik ogrodnika