Szybki sposób na obieranie młodych ziemniaków
Nie od dziś wiadomo, że młode ziemniaki są najbardziej smakowite. Niektórzy smakosze nie przepadają za ich obieraniem. Na szczęście istnieje niezawodna sztuczka, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy, że wykorzystamy druciak lub szorstki zmywak do naczyń.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite dania. Regularnie używamy ich również jako dodatku obiadowego. Niestety ich obieranie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Okazuje się, że w przypadku młodych ziemniaków wystarczy zastosować prosty trik.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Młode ziemniaki będą obrane w chwilę
Smakowite młode ziemniaki wielokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na przepyszne bulwy jak z ogniska. Tym razem nasza uwaga skupi się na kwestii ich obierania.
Nie da się ukryć, że obieranie ziemniaków jest dosyć czasochłonne i przeważnie nie sprawia ono większej frajdy. Cały proces można znacząco usprawnić. Nóż i obieraczka będą zbędne. Zamiast nich wykorzystamy druciak lub zmywak do naczyń.
Młode ziemniaki mają dosyć delikatną skórkę, która łatwo odchodzi podczas szorowania. Bulwy umieszczamy w garnku z wodą. Następnie pocieramy je druciakiem lub szorstkim zmywakiem.
Po chwili ziemniaki powinny być pozbawione skórki. Oczywiście musimy pamiętać, by używać podczas tego procesu wyłącznie nowych akcesoriów. Zarówno zmywak, jak i druciak gromadzą dużo resztek, na których szybko rozwijają się rozmaite drobnoustroje.
Jak gotować młode ziemniaki?
Gdy nasze ziemniaki są już obrane, możemy je ugotować. Najlepiej umieścić je dopiero we wrzątku. Warto pamiętać, że młode ziemniaki mają mniej skrobi. Tym samym nie najlepiej znoszą namaczanie w zimnej wodzie.
Rzecz jasna woda musi być wcześniej posolona. Na każdy kilogram ziemniaków powinna przypadać jedna łyżeczka soli. Po umieszczaniu ziemniaków w wodzie zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.
Ziemniaki przeważnie są gotowe po około 20 minutach. Możemy je ugotować także na parze. Wówczas cały proces trwa mniej więcej 30 minut. Godny uwagi jest przepis na niecodzienną odsłonę tłuczonych ziemniaków.
Canva / Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2