Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-25T160907.313

Canva / fotosr

Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem

25 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu zalicza się je do klasyki polskiej kuchni. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na gołąbki. Słynny kucharz postawił na dodatek w postaci sosu musztardowego.

Gołąbki w sosie musztardowym są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Już sam ich aromat zachęca do beztroskiego zajadania. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki w niecodziennej odsłonie momentalnie znikną z talerzy

Na naszym portalu pojawiały się rozmaite przepisy na gołąbki. Wszakże w każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów przedstawialiśmy przepis na gołąbki od Anny Lewandowskiej.

Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Nie powinno być zatem zaskoczeniem, że jego gołąbki cechują się nienagannymi walorami smakowymi. Tym razem specjał zaserwujemy w musztardowym sosie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Gołąbki:

  • 150 g wędzonego boczku

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 40 g rodzynek

  • 50 ml octu jabłkowego

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej

  • 10 g gorczycy

  • sól

  • pieprz

  • 10 liści kapusty

Sos musztardowy:

  • 5 g mielonego ziela angielskiego

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • 60 g ziarnistej musztardy

  • 30 g koncentratu pomidorowego

  • 30 g masła

  • 10 ml miodu

  • sól

  • pieprz

Czego lepiej nie dodawać do rosołu?

Czy powinno się dodawać lubczyk do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Jak Karol Okrasa przygotowuje swoje gołąbki?

Na początku boczek kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy go na patelni. Kiedy już się zarumieni, wzbogacamy go o posiekaną cebulę i czosnek. Po trzech minutach mieszankę zdejmujemy z ognia. Rodzynki namaczamy w occie.

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Gdy wystygnie, mieszamy ją z mięsem mielonym, podsmażonym boczkiem, rodzynkami oraz przyprawami. Liście kapusty parzymy we wrzątku i wykładamy na nie porcje farszu. Zawijamy gołąbki.

Teraz przyszła pora na sos. Cebulę drobno siekamy razem z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni i doprawiamy zielem angielskim. Całość wzbogacamy o musztardę, koncentrat pomidorowy i wodę. Powinno być jej tyle, by sos stał się płynny. Na koniec dodajemy masło.

Gołąbki wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je sosem musztardowym. Pieczemy je przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na gołąbki w innym wydaniu.

Gołąbki w sosie musztardowym

Gołąbki w sosie musztardowym

Canva / Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >