Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.07.2021 02:00

Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem

Projekt bez tytułu - 2021-07-25T160907.313
Canva / fotosr

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu zalicza się je do klasyki polskiej kuchni. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na gołąbki. Słynny kucharz postawił na dodatek w postaci sosu musztardowego.

Gołąbki w sosie musztardowym są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Już sam ich aromat zachęca do beztroskiego zajadania. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki w niecodziennej odsłonie momentalnie znikną z talerzy

Na naszym portalu pojawiały się rozmaite przepisy na gołąbki. Wszakże w każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów przedstawialiśmy przepis na gołąbki od Anny Lewandowskiej.

Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Nie powinno być zatem zaskoczeniem, że jego gołąbki cechują się nienagannymi walorami smakowymi. Tym razem specjał zaserwujemy w musztardowym sosie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Gołąbki:

  • 150 g wędzonego boczku

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 40 g rodzynek

  • 50 ml octu jabłkowego

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej

  • 10 g gorczycy

  • sól

  • pieprz

  • 10 liści kapusty

Sos musztardowy:

  • 5 g mielonego ziela angielskiego

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • 60 g ziarnistej musztardy

  • 30 g koncentratu pomidorowego

  • 30 g masła

  • 10 ml miodu

  • sól

  • pieprz

Jak Karol Okrasa przygotowuje swoje gołąbki?

Na początku boczek kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy go na patelni. Kiedy już się zarumieni, wzbogacamy go o posiekaną cebulę i czosnek. Po trzech minutach mieszankę zdejmujemy z ognia. Rodzynki namaczamy w occie.

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Gdy wystygnie, mieszamy ją z mięsem mielonym, podsmażonym boczkiem, rodzynkami oraz przyprawami. Liście kapusty parzymy we wrzątku i wykładamy na nie porcje farszu. Zawijamy gołąbki.

Teraz przyszła pora na sos. Cebulę drobno siekamy razem z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni i doprawiamy zielem angielskim. Całość wzbogacamy o musztardę, koncentrat pomidorowy i wodę. Powinno być jej tyle, by sos stał się płynny. Na koniec dodajemy masło.

Gołąbki wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je sosem musztardowym. Pieczemy je przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na gołąbki w innym wydaniu.

Gołąbki w sosie musztardowym
Gołąbki w sosie musztardowym

Canva / Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram