Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu zalicza się je do klasyki polskiej kuchni. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na gołąbki. Słynny kucharz postawił na dodatek w postaci sosu musztardowego.
Gołąbki w sosie musztardowym są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Już sam ich aromat zachęca do beztroskiego zajadania. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki w niecodziennej odsłonie momentalnie znikną z talerzy
Na naszym portalu pojawiały się rozmaite przepisy na gołąbki. Wszakże w każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów przedstawialiśmy przepis na gołąbki od Anny Lewandowskiej.
Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Nie powinno być zatem zaskoczeniem, że jego gołąbki cechują się nienagannymi walorami smakowymi. Tym razem specjał zaserwujemy w musztardowym sosie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Gołąbki:
150 g wędzonego boczku
cebula
4 ząbki czosnku
40 g rodzynek
50 ml octu jabłkowego
500 g mielonej wieprzowiny
200 g niepalonej kaszy gryczanej
10 g gorczycy
sól
pieprz
10 liści kapusty
Sos musztardowy:
5 g mielonego ziela angielskiego
cebula
ząbek czosnku
60 g ziarnistej musztardy
30 g koncentratu pomidorowego
30 g masła
10 ml miodu
sól
pieprz
Jak Karol Okrasa przygotowuje swoje gołąbki?
Na początku boczek kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy go na patelni. Kiedy już się zarumieni, wzbogacamy go o posiekaną cebulę i czosnek. Po trzech minutach mieszankę zdejmujemy z ognia. Rodzynki namaczamy w occie.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Gdy wystygnie, mieszamy ją z mięsem mielonym, podsmażonym boczkiem, rodzynkami oraz przyprawami. Liście kapusty parzymy we wrzątku i wykładamy na nie porcje farszu. Zawijamy gołąbki.
Teraz przyszła pora na sos. Cebulę drobno siekamy razem z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni i doprawiamy zielem angielskim. Całość wzbogacamy o musztardę, koncentrat pomidorowy i wodę. Powinno być jej tyle, by sos stał się płynny. Na koniec dodajemy masło.
Gołąbki wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je sosem musztardowym. Pieczemy je przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na gołąbki w innym wydaniu.
Canva / Timolina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla