Smakosze.pl Porady Jak poprawić smak żurku? Pomocne będą 2 zasady
canva/Dar1930, Getty Images

Jak poprawić smak żurku? Pomocne będą 2 zasady

2 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobrze ugotowany żurek jest ukoronowaniem wielkanocnej wieczerzy. Niestety pomimo tak dużej wagi tej zupy, wielu Polaków nie wie jak zrobić ją w odpowiedni sposób. W tym pomocne będą 2 poniższe porady, czyli nakłuwanie białej kiełbasy przed ugotowaniem jej, oraz gotowanie zupy na małym ogniu.

Żurek jest zupą, którą zwykle jada się okazjonalnie raz do roku z okazji świąt Wielkanocy. Ta tradycyjna kwaśna zupa może być jednak przygotowywana przez cały czas, do czego zachęcamy wszystkich smakoszy.

Aby każdy garnek żurku wychodził za każdym razem idealnie, warto zastosować się do dwóch poniższych porad. Dzięki nim danie uzyska idealnie gęstą konsystencję, a także nabierze wyszukanego smaku.

Żurek gotuj na niewielkim ogniu

Podstawą wielu zup jest powolne i spokojnie gotowanie na palniku o małej mocy. Dzięki temu wartości odżywcze powoli przenikają do wywaru, a smak produktów nie ulega żadnej degradacji.

Nie inaczej jest w przypadku wielkanocnego żurku. Jeśli chcesz, żeby zupa uzyskała głęboki i intensywny smak bez żadnych nieprzyjemnych nut, pozwól jej delikatnie "pyrkać" na gazie przez kilka godzin.

Biała kiełbasa wymaga nakłucia

Podczas gotowania białej kiełbasy często można spotkać się z pękającą osłonką. To niewielki mankament, jeśli kiełbasę gotuje się bezpośrednio w żurku. Problem pojawia się, gdy podgrzewa się ją osobno.

Po pęknięciu osłonki mnóstwo soków, tłuszczu, smaku i wartości odżywczych wydobywa się z kiełbasy. Z tego powodu, jeśli mięso gotowane jest w wodzie, wszystko, co dobre jest bezpowrotnie tracone.

Rozwiązaniem jest nakłucie każdej sztuki widelcem, aby rosnące wewnątrz kiełbasy ciśnienie miało gdzie ujść. Większość smaku zostaje wewnątrz, co poprawia ogólne doznania podczas jedzenia żurku.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.

Żurek

Źródło zdjęcia: canva/Shaiith, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; stylzycia.radiozet.pl

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy