Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby
Orzechy są zdrowe i bardzo aromatyczne. Aby się do nich dostać, musimy pozbyć się łupinek. Warto jednak usunąć też z orzechów gorzkawą skórkę, bo psuje smak jesiennego rarytasu. Poznaj trzy sprawdzone sposoby na pozbycie się skórki z orzechów.
Orzechy wykorzystamy nie tylko do ciast i deserów. Stanowią one również wyborny dodatek do sałatek, past kanapkowych i dań głównych. Orzechy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, ponieważ dość dobrze zachowują swój smak i świeżość.
Do pysznych orzechów jednak musimy się najpierw dostać. Na początku musimy rozłupać łupinkę, a następnie pozbyć się skórki. Skórka z orzechów jest dość gorzka i psuje ich słodkawy smak. Są na to jednak skuteczne patenty.
Orzechy wystarczy sparzyć wrzącą wodą, podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. To trzy sprawdzone sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów. Mamy również sprawdzony patent na obieranie orzechów z łupinek.
Jak usunąć skórkę z orzechów?
-
Pieczenie orzechów w piekarniku. Obrane z łupinek orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Orzechy piecz 10 minut. Po tym czasie orzechy przesyp na ściereczkę i pocieraj całością, a skórki odejdą błyskawicznie.
-
Sparzenie orzechów wrzątkiem. Orzechy włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem przez dosłownie 30 sekund. Po tym czasie skórka bez problemu odejdzie od słodkawego miąższu.
-
Podprażenie orzechów na patelni. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp orzechy, najlepiej w mniejszych ilościach, żeby równomiernie się prażyły. Mieszając praż orzechy około 5 minut. Po tym czasie również bez problemu obierzesz je ze skórki.
Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?
Jest wiele sposobów na rozłupanie orzechów bez dziadka do orzechów. Niektórzy korzystają z ostrego noża, inni z praski do czosnku, a nawet młotka. Mamy o wiele łatwiejszy sposób, dzięki któremu orzechy nie będą popękane w środku.
Całe orzechy włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i podgotuj chwilę. W pewnym momencie łupinki staną się miękkie i otworzysz je bez problemu małym nożykiem. To najlepszy sposób na otwieranie orzechów bez odpowiedniego przyrządu.
Orzechy włoskie to nie tylko dodatek do ciast, tortów i deserów. Gołąbki z mięsem i orzechami to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Na śniadanie doskonale sprawdzi się pasta z makreli z jajkiem i orzechami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na kopytka z dynią. Zawsze serwuj je z 1 dodatkiem
-
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet
Źródło: dorotakaminska