Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie
Marzy ci się coś smacznego na śniadanie? Możesz przygotować pastę z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Wystarczy, że wymieszasz rozdrobnione składniki, doprawisz je i gotowe. Spróbuj, a dzisiejszy przepis na proste śniadanie z pewnością wykorzystasz jeszcze nie raz.
Pasty do pieczywa są o wiele smaczniejsze niż zwykły, żółty ser czy plasterek wędliny. Kuszą bogactwem smaku, wilgotnością i aromatem. Do ich przygotowania zwykle wystarczy kilka minut.
Naszą pastę możesz zrobić z wędzonej makreli, jednak jej oczyszczenie zajmie trochę czasu. Gdy jednak sięgniesz po makrelę z puszki, zrobisz pastę ekspresowo. Co więcej, pastę śniadaniową możesz przygotować spokojnie wieczorem. Nie straci nic na smaku.
Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie
Składniki:
2 puszki fileta z makreli z oleju
1 mała cebulka
3 jajka ugotowane na twardo
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
kilka orzechów włoskich
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie pasty z makreli
Makrelę lekko osącz z oleju, przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem. Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do ryby.
Jajka obierz ze skorupek, dość drobno posiekaj. Oczyszczone orzechy bardzo drobno posiekaj, dodaj do makreli razem z jajkami.
Rozdrobnione składniki wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, połącz z posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Zamiast szczypiorku do pasty możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne pasty. Zobacz, jak przygotować pastę jajeczną z serem, a także jak zrobić pastę z kiszonych ogórków.
Źródło zdjęcia: canva/a_namenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram