Smakosze.pl Porady Jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi?
canva/AndreySt

Jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi?

30 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śledzie jemy dość często, nie tylko w święta. Jeśli jednak przyrządzamy je samodzielnie, jedna rzecz może nam w nich przeszkadzać — ości. Dlatego podpowiemy wam jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi. Dzięki temu każdy zje śledzika z wielką przyjemnością, bez grzebania w nim widelcem.

Zazwyczaj kupujemy śledzie w postaci solonych filetów. Są to tzw. matiasy, które przed dodaniem do sałatki czy polaniem sosem wystarczy namoczyć. Moczenie ma na celu usunięcie ze śledzi nadmiaru soli. Dzięki temu zabiegowi ryba staje się mniej ostra w smaku i lepiej komponuje się z innymi składnikami.

Filet jest co prawda pozbawiony kręgosłupa, zawiera jednak małe ości. Jedni zjadają je bez mrugnięcia okiem, dla niektórych są jednak problemem. Na szczęście i z małymi ośćmi można sobie poradzić bez wyciągania ich z ryby.

Jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzia?

Na małe ości wystarczy delikatny kwas. Wymoczonego śledzia wystarczy skropić lub natrzeć sokiem z cytryny i całość wstawić na noc do lodówki. Po tym czasie ości zrobią się na tyle miękkie, że nie będą wyczuwalne w mięsie.

Do zmiękczania ości można też użyć octu jabłkowego lub winnego. Nada jednak rybie zdecydowanego smaku, który może być zbyt wyraźny przy połączeniu z delikatniejszymi w smaku dodatkami.

Jak ulepszyć smak śledzia?

Solone śledzie czy filety śledziowe przed dodaniem do potrawy należy wymoczyć. Czas moczenia zależy od tego, czy lubimy śledzie mniej, czy bardziej wyraziste w smaku. Dla jednych wystarczy 1 godzina, dla innych nawet kilkanaście godzin. Śledzie moczymy w wodzie, kilka razy ją zmieniając. To przyspieszy odsalanie ryby.

Bardzo dobrym zamiennikiem wody jest mleko. Przyspiesza ono proces usuwania soli z ryby, a także dodaje śledziom łagodnego smaku. Mleko również warto wymienić kilka razy w czasie moczenia.

Jeśli chcesz poznać ciekawe przepisy na śledzia, zajrzyj na naszą stronę. Zobacz, jak przygotować śledzie pod majonezową pierzynką , a także jak zrobić śledziki z porem i jabłkiem .

cytryna
cytryna

Źródło: canva/Fertnig

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewa-gotuje, newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy