Jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi?
Śledzie jemy dość często, nie tylko w święta. Jeśli jednak przyrządzamy je samodzielnie, jedna rzecz może nam w nich przeszkadzać — ości. Dlatego podpowiemy wam jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi. Dzięki temu każdy zje śledzika z wielką przyjemnością, bez grzebania w nim widelcem.
Zazwyczaj kupujemy śledzie w postaci solonych filetów. Są to tzw. matiasy, które przed dodaniem do sałatki czy polaniem sosem wystarczy namoczyć. Moczenie ma na celu usunięcie ze śledzi nadmiaru soli. Dzięki temu zabiegowi ryba staje się mniej ostra w smaku i lepiej komponuje się z innymi składnikami.
Filet jest co prawda pozbawiony kręgosłupa, zawiera jednak małe ości. Jedni zjadają je bez mrugnięcia okiem, dla niektórych są jednak problemem. Na szczęście i z małymi ośćmi można sobie poradzić bez wyciągania ich z ryby.
Jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzia?
Na małe ości wystarczy delikatny kwas. Wymoczonego śledzia wystarczy skropić lub natrzeć sokiem z cytryny i całość wstawić na noc do lodówki. Po tym czasie ości zrobią się na tyle miękkie, że nie będą wyczuwalne w mięsie.
Do zmiękczania ości można też użyć octu jabłkowego lub winnego. Nada jednak rybie zdecydowanego smaku, który może być zbyt wyraźny przy połączeniu z delikatniejszymi w smaku dodatkami.
Jak ulepszyć smak śledzia?
Solone śledzie czy filety śledziowe przed dodaniem do potrawy należy wymoczyć. Czas moczenia zależy od tego, czy lubimy śledzie mniej, czy bardziej wyraziste w smaku. Dla jednych wystarczy 1 godzina, dla innych nawet kilkanaście godzin. Śledzie moczymy w wodzie, kilka razy ją zmieniając. To przyspieszy odsalanie ryby.
Bardzo dobrym zamiennikiem wody jest mleko. Przyspiesza ono proces usuwania soli z ryby, a także dodaje śledziom łagodnego smaku. Mleko również warto wymienić kilka razy w czasie moczenia.
Jeśli chcesz poznać ciekawe przepisy na śledzia, zajrzyj na naszą stronę. Zobacz, jak przygotować śledzie pod majonezową pierzynką , a także jak zrobić śledziki z porem i jabłkiem .
Źródło: canva/Fertnig
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
-
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: ewa-gotuje, newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram