Smakosze.pl Produkty Jak poznać, że banany są zepsute?
canva/Osobystist

Jak poznać, że banany są zepsute?

27 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. Chętnie po nie sięgamy, bo są smaczne i bardzo pożywne. Dowiedz się, które są najwartościowsze i jak poznać, że banany są już zepsute.

Banany, podobnie jak jabłka, są u nas owocami dostępnymi przez cały rok. Idealnie nadają się na przekąskę, ale też jako dodatek do ciast i deserów. Banany zrywa się, kiedy są jeszcze zielone. Dojrzewają zwykle w transporcie i w czasie przechowywania. Dlatego możemy je kupić w różnych stadiach dojrzałości.

Jak poznać, że banany są zepsute?

Najważniejszym sygnałem informującym o tym, że banany są już zepsute, jest ich zapach. Jeśli nie jest typowy dla bananów, a ulatuje z nich zapach pleśni, stęchlizny czy fermentacji nie jedz takich owoców.

Inne oznaki zepsutego banana to czarne plamy na skórce, zwykle znajdujące się przy końcówkach, ale nie tylko. Banany wyglądają wtedy jak zgniecione i rzeczywiście pod skórką są miękkie, ciemne i kwaśne w smaku. Czarna skórka może być też oznaką infekcji grzybiczej.

Nie kupuj i nie spożywaj bananów, jeśli na ich skórce zauważyłaś pleśń, a z wnętrza wycieka płyn. Banany, które mają miękką konsystencję, nie nadają się już do jedzenia. Nie sięgaj też po banany, wokół których latają muszki. Jest bowiem szansa, że zdążyły już złożyć na bananach jaja, co może być szkodliwe dla zdrowia.

Te banany możesz jeść

Żółta skórka bananów z brązowymi kropkami wcale nie oznacza, że banany są zepsute. Co więcej, jadalne mogą być też banany, których skórka jest już niemal całkowicie brązowa. Oczywiście pod warunkiem, że znajduje się pod nią twardy, biały miąższ. Miąższ bananów z nakrapianą lub czarną skórką jest tylko maksymalnie dojrzały i bardzo słodki. Takie banany są najbardziej kaloryczne, więc powinny je ograniczać osoby dbające o szczupłą sylwetkę.

Jeśli zaś widzisz w sklepie zielone banany, spokojnie możesz je kupić. Dojrzeją się w ciągu kilku dni. Zielonych bananów nie jedz, bo są ciężkostrawne. Zawierają dużo nieprzyswajalnej skrobi i garbników.

O wyjątkowych zaletach bananów możesz przeczytać na naszej stronie. Dowiesz się z niej również, jak można wykorzystać skórkę od banana .

banany
banany

Źródło zdjęcia: canva/insjoy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy