Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wyjątkowe zalety bananów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.10.2021 02:00

Wyjątkowe zalety bananów

banany
canva/pixelshot

Banany to najpopularniejsze owoce na świecie. Mimo, że rosną tylko w ciepłych krajach, są dostarczane także i w zimniejsze zakątki. Są pyszne i bardzo pożywne. Poznaj wyjątkowe zalety bananów.

Banany, podobnie jak jabłka, można u nas kupić przez cały rok. Rzadziej kupujemy je tylko latem, kiedy jest dużo sezonowych owoców. Jak na owoce, banany są bardzo pożywne. Po ich zjedzeniu przez dłuższy czas nie czuje się głodu. Mają też wiele innych zalet.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowe zalety bananów

Zjedzenie dwóch bananów dziennie ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomoże go wzmocnić i poprawić funkcjonowanie wielu organów i układów.

Banany stanowią doskonałe źródło potasu. Składnik ten wraz z sodem reguluje prawidłowe ciśnienie krwi. Sód je podnosi, potas zaś obniża.

Banany wspomagają też trawienie i przyczyniają się do rozwoju dobrej flory w jelitach. To dzięki temu, że zawierają dużo skrobi i błonnika.

Lekkostrawne banany są zalecane osobom cierpiącym na zgagę i nieżyt żołądka. Warto je też jeść po przebytej biegunce, bo pomagają przywrócić organizmowi równowagę.

Owoce te zawierają tryptofan, który jest potrzebny organizmowi do produkcji serotoniny. Serotonina jest nazywana hormonem szczęścia, bo pomaga poprawić nastrój i zmniejszyć stres. Walkę ze stresem wspomaga też zawarty w bananach magnez.

Banany stanowią też dobre źródło żelaza, które wchodzi w skład czerwonych krwinek. Dzięki niemu możemy ustrzec się osłabienia organizmu i anemii.

Zawarty w bananach błonnik zapewnia na długo uczucie sytości, zmniejszając tym samym uczucie głodu. Dzięki temu banany warto jeść z myślą o zgubieniu kilku kilogramów.

Co jeszcze warto wiedzieć o bananach

Banany są także dobrym źródłem witaminy B6 i witaminy C. Pierwsza umożliwia produkowanie przez organizm insuliny, hemoglobiny i aminokwasów wchodzących w skład komórek. Druga zwiększa odporność organizmu i neutralizuje wolne rodniki.

Żółte, bardziej dojrzałe banany są słodsze i smaczniejsze, jednak zawierają więcej glukozy. Jeśli sięgasz po banany z myślą o szczupłej sylwetce, wybieraj mniej dojrzałe owoce. Zawierają one więcej skrobi.

Zobacz jak przygotować bananowe ciasto bez pieczenia. Dowiedz się też jak można wykorzystać skórkę od banana.

banan
banan

Źródło zdjęcia: canva/atsawin1002

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: krokdozdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: banan Dieta