Jak przygotować bryzol wołowy rodem z PRL-u?
Nie da się ukryć, że bryzol wołowy zalicza się do kulinarnej klasyki. Większość smakoszy kojarzy go głównie z czasami PRL-u. Warto odświeżyć ten specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi.
Czym jest bryzol wołowy?
Dawniej bryzol wołowy cieszył się sporą popularnością. Współcześnie został on nieco zapomniany . Z pewnością danie jest godne uwagi i nie zaszkodzi sięgnąć po nie przy najbliższej okazji.
Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę Nic . Dziś wypróbujemy recepturę na bryzol wołowy. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie.
Bryzol wołowy przez znaczną część smakoszy wspominany jest z nostalgią. Przygotowywało się go z ubitego lub zmielonego mięsa . Obowiązkowo serwowany jest z duszoną cebulą, pieczarkami oraz ziemniakami.
Smakowity bryzol wołowy jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
500 g polędwicy wołowej
-
jajko
-
2 cebule
-
250 g pieczarek
-
szczypta soli
-
odrobina pieprzu
-
mąka pszenna
-
olej
-
ziemniaki
(YouTube / Dziki Chili)
Łatwy przepis na kultowy bryzol wołowy
Na początku drobno siekamy polędwicę wołową. Możemy ją również zmielić w maszynce. Wołowinę wzbogacamy o jajko, sól i pieprz. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Formujemy z niej okrągłe kotlety .
Mięsne smakołyki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy je z ognia i trzymamy w cieple . Cebulę kroimy w piórka. Smażymy ją z dodatkiem soli. Gdy już się zeszkli, przekładamy ją do miski.
Pieczarki kroimy na plastry. Podsmażamy je na złocisto i łączymy z cebulą. Ziemniaki obieramy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Na każdy bryzol wykładamy cebulę z pieczarkami. U boku dania wykładamy ziemniaki. Dobrze urozmaicić specjał surówką z buraków . Podobny przepis na bryzol wołowy można znaleźć na YouTube na kanale Dziki Chili. Własnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Haps; YouTube / Dziki Chili