Smakosze.pl
Zupa "nic"

wikimedia/ licencja CC 3.0 / SpiderMum

Przepis na wielki hit PRL-u - zupę "nic"

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zupa "Nic" to danie, które pamiętamy z dzieciństwa. Prosty deser był wielkim przebojem czasów PRL-u. Dziś potrawa jest nie jednak nieco zapomniana. Dlatego, przypominamy przepis na zupę "Nic", która jest rów

Zupa "Nic" to słodki deser, który bił rekordy popularności w czasach PRL-u. Był to okres, w którym półki sklepowe dosłownie "świeciły pustkami" i pojawiały się ogromne trudności z dostaniem wielu nawet podstawowych produktów spożywczych.

Nic dziwnego, że zaradne panie domu szukały przepisów, które można zrobić z tego, co w danym momencie było pod ręką. Banalnie prosta zupa "Nic" powstała z produktów, które zawsze są w naszej kuchni.

Wyjątkowy deser

Zupa "Nic" nie była jednak podawana z byle powodu! Danie pojawiało się na stołach z okazji ważnych rodzinnych uroczystości np. imienin lub urodzin, bądź świąt kościelnych takich jak np. Boże Ciało.

Dzisiaj potrawa nieco odeszła w zapomnienie. Ciężko ją znaleźć w menu popularnych barów lub kawiarni. Warto jednak przypomnieć przepis, który wiele lat temu zachwycił Polaków i wręcz bił rekordy popularności!

Przepis na zupę "Nic"

Składniki:

  • 1 łyżka cukru

  • 1 laska wanilii 

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru pudru 

  • 400 ml mleka

Przygotowanie zupy:

Wlej 400 ml mleka do garnka i gotuj je na małym ogniu. Dodaj do niego laskę wanilii oraz łyżkę cukru.  Ubij białko jednego jajka z łyżeczką cukru pudru. Gdy mleko stanie się ciepłe, włóż do niego za pomocą łyżeczki ubite białko. 

Gdy białko zacznie się ścinać, zdejmij rondel z ognia. Wyłóż białka do talerza, a do ciepłego już mleka dodaj dwa rozbite żółtka. Dokładnie wymieszaj powstały płyn, aż do momentu, gdy mleko stanie się gęste.

Wylej mleko do białek i poczekaj aż się ono ostudzi. Możesz wzbogacić zupę również zupę o ulubione owoce.

Sposób przygotowania zupy "Nic" zobaczysz na kanale Babcia Basia Gotuje na You Tube.

Polecamy inne przepisy na tradycyjne polskie potrawy. Pisaliśmy już m.in. o szarych kluchach oraz pampuchach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródo : wikipedia/ przepisy tradycyjne

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined 

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >