Smakosze.pl

wikimedia/ licencja CC 3.0 / SpiderMum

Przepis na wielki hit PRL-u - zupę "nic"

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Zupa "Nic" to słodki deser, który bił rekordy popularności w czasach PRL-u. Był to okres, w którym półki sklepowe dosłownie "świeciły pustkami" i pojawiały się ogromne trudności z dostaniem wielu nawet podstawowych produktów spożywczych.

Nic dziwnego, że zaradne panie domu szukały przepisów, które można zrobić z tego, co w danym momencie było pod ręką. Banalnie prosta zupa "Nic" powstała z produktów, które zawsze są w naszej kuchni.

Wyjątkowy deser

Zupa "Nic" nie była jednak podawana z byle powodu! Danie pojawiało się na stołach z okazji ważnych rodzinnych uroczystości np. imienin lub urodzin, bądź świąt kościelnych takich jak np. Boże Ciało.

Dzisiaj potrawa nieco odeszła w zapomnienie. Ciężko ją znaleźć w menu popularnych barów lub kawiarni. Warto jednak przypomnieć przepis, który wiele lat temu zachwycił Polaków i wręcz bił rekordy popularności!

Przepis na zupę "Nic"

Składniki:

  • 1 łyżka cukru

  • 1 laska wanilii 

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru pudru 

  • 400 ml mleka

Przygotowanie zupy:

Wlej 400 ml mleka do garnka i gotuj je na małym ogniu. Dodaj do niego laskę wanilii oraz łyżkę cukru.  Ubij białko jednego jajka z łyżeczką cukru pudru. Gdy mleko stanie się ciepłe, włóż do niego za pomocą łyżeczki ubite białko. 

Gdy białko zacznie się ścinać, zdejmij rondel z ognia. Wyłóż białka do talerza, a do ciepłego już mleka dodaj dwa rozbite żółtka. Dokładnie wymieszaj powstały płyn, aż do momentu, gdy mleko stanie się gęste.

Wylej mleko do białek i poczekaj aż się ono ostudzi. Możesz wzbogacić zupę również zupę o ulubione owoce.

Sposób przygotowania zupy "Nic" zobaczysz na kanale Babcia Basia Gotuje na You Tube.

Polecamy inne przepisy na tradycyjne polskie potrawy. Pisaliśmy już m.in. o szarych kluchach oraz pampuchach .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródo : wikipedia/ przepisy tradycyjne

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined 

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >