Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować domowy ocet z pomidorów?
canva.com/JackF, Getty Images

Jak przygotować domowy ocet z pomidorów?

11 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ocet pomidorowy ma szereg prozdrowotnych właściwości, a możliwości użycia go w kuchni są ogromne. Co więcej, można z łatwością przygotować go w domowym zaciszu. Jego smak świetnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, dipami czy sosami sałatkowymi.

Ocet pomidorowy zalecany jest osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ciśnienie krwi i spowalnia odkładanie się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo powinny spożywać go osoby chore na anemię, ponieważ ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza.

Dużą zaletą tego octu jest niski indeks glikemiczny, dlatego diabetycy mogą konsumować go bez przeszkód. Można dodawać go do sałatek, zup, sosów, marynat, pesto i innych dań, w których sprawdzają się produkty o intensywnym smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ocet pomidorowy

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 1.5 kg pomidorów

  • 100 g cukru

  • 350 ml wody

Zacznij od delikatnego opłukania pomidorów pod bieżącą wodą. Owoce powinny być dojrzałe i słodkie, co pozwoli uzyskać ocet o intensywnym smaku. Pokrój je w plastry i przełóż do dużego słoja o pojemności 2-3 litrów.

350 ml przegotowanej i ostudzonej wody podgrzej delikatnie w garnku. Gdy będzie lekko ciepła, rozpuść w niej cukier. Zalewę wlej do pomidorów, a wierzch naczynia przykryj kilkoma warstwami gazy i zaciśnij je gumką recepturką.

Odstaw słoik na 2 tygodnie. Każdego dnia delikatnie przemieszaj jego zawartość. Po 2 tygodniach odcedź pomidory, a płyn pozostaw jeszcze 1 tydzień do fermentacji. Po wszystkim przelej ocet do czystej i wyparzonej butelki szklanej, szczelnie zakręć i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu .

Ocet w butelkach
undefined

Źródło: canva.com/AlexPro9500, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl; bieszczadzkaspizarnia.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy