Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować sok z agrestu na zimę?
canva/Yana Gayvoronskaya

Jak przygotować sok z agrestu na zimę?

24 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Choć agrest nie jest tak popularny, jak kiedyś, niektórzy mają dostęp do krzewów z okazałymi owocami. Warto przygotować sok z agrestu na zimę, aby mieć szansę na picie go poza sezonem. Co ciekawe, zrobienie go jest banalnie proste, co pokazuje poniższa receptura.

Sok z agrestu jest wyjątkowo zdrowym produktem. Można znaleźć w nim można witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, Witaminę A oraz E. Stanowi doskonałe źródło błonnika, wapnia, fosforu i potasu.

Dla ludzi chcących móc korzystać z powyższych dobrodziejstw zalecamy sporządzenie soku, który może wytrwać wiele miesięcy. Mimo iż gotowanie zmniejsza zawartość witamin, cały czas napój ten jest wskazany dla wielu osób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok agrestowy

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg agrestu

  • 0,5 kg cukru

  • 2 litry wody

Zacznij od umycia owoców agrestu i wyrwania z nich czarnych ogonków. Oczyszczone owoce przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Postaw go na gazie i gotuj, aż agrest stanie się miękki.

Na osobnym garnku lub misce połóż sito i przelej przez nie ugotowany agrest. Owoce dociśnij drewnianą łyżką, aby wydobyć z nich cały zawarty w nich sok. Ostudź płyn.

Do soku dodaj cukier i zagotuj, cały czas mieszając. Po minucie przelej sok do wymytych i wyparzonych słoików, zakręć je i opatul ręcznikiem na 20 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Agrest

Źródło: canva/bruev, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy