Jak przyrządzić antrykot wołowy? Mamy niezawodny przepis
Stek z antrykotu podany z domowym masłem ziołowym i ulubionymi dodatkami to doskonały pomysł na wyśmienity obiad lub kolację. Delikatna wołowina doprawiona czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Jak przyrządzić antrykot wołowy?
Antrykot to jedno z najlepszych rodzajów mięsa wołowego, pochodzącego z tuszy. Antrykot ma delikatne włókna i przerosty tłuszczu, które pod wpływem smażenia stają się idealnym nośnikiem smaku. Stek z antrykotu uważany jest za prawdziwy przysmak na całym świecie.
Stek z antrykotu dostaniesz w każdej dobrej restauracji, ale możesz też przyrządzić go samodzielnie, będzie równie smacznie. Do antrykotu koniecznie przygotuj również masło ziołowe. Samo mięso przed smażeniem oprósz solą i pieprzem i odstaw na 15-20 minut, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.
Antrykot doskonale smakuje podany również z ziemniakami pieczonymi , szparagami, warzywami z pary. Możesz przygotować także lekko słodkie puree dyniowe , które świetnie połączy się z mięsem, rozmarynem i masełkiem pietruszkowym.
Jeśli chcesz przygotować steka inaczej- tu poznasz przepis na stek wołowy w aromatycznym sosie béarnaise, czyli sosie z octu, wina, estragonu i wielu innych składników.
Przepis na stek z antrykotu wołowego
Składnik na 2 porcje:
-
2 steki wołowe z antrykotu
-
4 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
kilka gałązek świeżego rozmarynu
-
olej rzepakowy
-
łyżka masła
Składniki na masło ziołowe:
-
100 g masła
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
ząbek czosnku
-
sól, pieprz
Jak przyrządzić antrykot wołowy?
Steki umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem, odstaw, aby się zagrzało, w tym czasie zrób masło czosnkowe: masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Masło zawiń w rulon, włóż do folii aluminiowej i wstaw do zamrażalki na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż steka 3 minuty z jednej strony, następnie dodaj łyżkę masła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Źródło zdjęcia: canva/ Whitestorm Dodaj również gałązki rozmarynu i przewróć mięso na drugą stronę. Smaż kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przełóż antrykot na talerz i odstaw na 5 minut, aby odpoczęło. Wyjmij masło ziołowe z lodówki, pokrój w grubsze plastry i połóż na steku. Smacznego.