Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić antrykot wołowy? Mamy niezawodny przepis
canva/beats3

Jak przyrządzić antrykot wołowy? Mamy niezawodny przepis

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Stek z antrykotu podany z domowym masłem ziołowym i ulubionymi dodatkami to doskonały pomysł na wyśmienity obiad lub kolację. Delikatna wołowina doprawiona czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Jak przyrządzić antrykot wołowy?

Antrykot to jedno z najlepszych rodzajów mięsa wołowego, pochodzącego z tuszy. Antrykot ma delikatne włókna i przerosty tłuszczu, które pod wpływem smażenia stają się idealnym nośnikiem smaku. Stek z antrykotu uważany jest za prawdziwy przysmak na całym świecie.

Stek z antrykotu dostaniesz w każdej dobrej restauracji, ale możesz też przyrządzić go samodzielnie, będzie równie smacznie. Do antrykotu koniecznie przygotuj również masło ziołowe. Samo mięso przed smażeniem oprósz solą i pieprzem i odstaw na 15-20 minut, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.

Antrykot doskonale smakuje podany również z ziemniakami pieczonymi , szparagami, warzywami z pary. Możesz przygotować także lekko słodkie puree dyniowe , które świetnie połączy się z mięsem, rozmarynem i masełkiem pietruszkowym.

Jeśli chcesz przygotować steka inaczej- tu poznasz przepis na stek wołowy w aromatycznym sosie béarnaise, czyli sosie z octu, wina, estragonu i wielu innych składników.

Przepis na stek z antrykotu wołowego

Składnik na 2 porcje:

  • 2 steki wołowe z antrykotu

  • 4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

  • olej rzepakowy

  • łyżka masła

Składniki na masło ziołowe:

  • 100 g masła

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić antrykot wołowy?

Steki umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem, odstaw, aby się zagrzało, w tym czasie zrób masło czosnkowe: masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Masło zawiń w rulon, włóż do folii aluminiowej i wstaw do zamrażalki na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż steka 3 minuty z jednej strony, następnie dodaj łyżkę masła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Surowy antrykot wołowy

Źródło zdjęcia: canva/ Whitestorm Dodaj również gałązki rozmarynu i przewróć mięso na drugą stronę. Smaż kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przełóż antrykot na talerz i odstaw na 5 minut, aby odpoczęło. Wyjmij masło ziołowe z lodówki, pokrój w grubsze plastry i połóż na steku. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy