Jak przyrządzić kawę po norwesku?
Chcesz zacząć dzień od filiżanki kawy w skandynawskim stylu? Zapomnij o klasycznych dodatkach! Norwegowie najchętniej piją kawę z dodatkiem żółtka. Zaskakujący napój budzi sporo emocji. Jak go zrobić?
Zaczynasz dzień od kawy? Wypróbuj przepis rodem ze Skandynawii. Kawa z dodatkiem surowego jajka może budzić wiele emocji. Jedno jest pewne napój ma tyle samo zwolenników co przeciwników!
Kulinarni eksperci nie mają jednak najmniejszych wątpliwości. Warto się przełamać i wypróbować małą czarną z tym niecodziennym dodatkiem. Powód? Zdaniem smakoszy jajko w kawie jest niemal niewyczuwalne, za to doskonale podkreśla smak aromatycznego naparu. Poniżej zdradzamy przepis na kawę po norwesku!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na kawę po norwesku
Składniki:
-
5 łyżeczek kawy
-
1 jajko
Sposób wykonania:
Wbij jajko do miski i roztrzep je widelcem. Dodaj do niego kawę i mieszaj aż do momentu, gdy powstanie jednolita papka.
Zagotuj w rondelku 7 filiżanek wody i przełóż do niej kawowo - jajeczną masę. Gotuj ją aż do momentu, gdy z powierzchni zniknie piana (zazwyczaj trwa to ok. 3 minuty), a później zdejmij naczynie z palnika.
Wlej do kawy filiżankę zimnej wody, dzięki niej fusy szybciej ułożą się na dnie. Przelej napój do filiżanki przez sito, aby wyłapać fusy. Smacznego!
Skorzystasz z przepisu? Na naszej stronie znajdziesz również inne pomysły na wyjątkowe napoje m.in. kawę z dodatkiem imbiru oraz orzeźwiającą mrożoną herbatę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: moja Norwegia