Mrożona herbata
Canva.com - bhofack2

Orzeźwiająca mrożona herbata, przepis idealny na cieplejsze dni

W tym przepisie dowiesz się jak przygotować smaczną i orzeźwiającą herbatę mrożoną. Domowa herbata mrożona jest o wiele pyszniejsza niż kupne ze sklepu z ogromną ilością cukru. Poznasz także kilka tricków jak zrobić najpyszniejszą herbatę mrożoną.

Mrożona herbata - orzeźwienie i przyjemność.

Ciepła herbata jest niezwykle popularna w polskiej kulturze. Czarna, zielona, czerwona, biała - znanych jest mnóstwo jej rodzajów i nawet wybredny smakosz znajdzie coś dla siebie. W letnie upały idealnie sprawdzi się szklanka mrożonej domowej herbaty z lodem i cytryną. Wyobraź sobie upał, siebie pod parasolem na wygodnym leżaku popijającą pyszną orzeźwiajączą mrożoną herbatę, jest sobota - żadnej pracy i zmartwień, dzieci bawią się wesoło a ogródku, a mąż drzemie na leżaku obok. W tym przepisie dowiesz się jak ją przyrządzić tak, by zachwyciła wszystkich domowników i wprawiła cię w leniwy letni nastrój.

Herbata - jakie ma właściwości

Do Europy herbata dotarła dopiero w XVII wieku. Przywieźli ją holenderscy handlarze z kraju kwitnącej wiśni. Dziś najpopularniejszym gatunkiem jest czarna, stanowiąca ok. 80% rynku. Jej składnikiem są liście, które są fermentowane i suszone.

Herbata zielona, nieco mniej popularna, jest jednak zdrowsza, bo bogata w antyoksydanty. Wykazuje również działanie uspokajające, jednak jest to dość podchwytliwe, dzieje się tak, gdy herbatę parzymy dłużej niż 3 minuty. Parzona poniżej tego czasu raczej nas pobudzi. Trzeba więc uważać przy wieczornym kubku zielonej herbaty i raczej zrobić ją zbyt mocną niż zbyt słabą. Zbyt długie jej parzenie powoduje wydzielanie się gorzkich substancji, które moga popsuć smak zarówno ciepłej jak i mrożonej herbaty. Czerwona herbata pomaga regulować gospodarkę tłuszczową w organizmie i wspomaga odchudzanie. Biała wzmacnia układ krwionośny. Żółta, dość niespotykana jest bogata w przeciwutleniacze.

Jak przygotować pyszną mrożoną herbatę.

Odpowiednie nawadnianie jest w lato bardzo ważne. Badania dowodzą, że jednym z najlepszych sposobów na ugaszenie pragnienia jest właśnie herbata - czarna, zielona, czerwona, czy biała. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość teiny. Mimo wszystko z herbatą należy uważać, ponieważ ma działanie moczopędne, co odwodnienie może przyspieszać.

Podstawowy przepis

Zalej dwie torebki herbaty czarnej, zielonej, białej, czerwonej bądź ziołowej w dużym dzbanku. Odstaw na kilka minut na zaparzenie, w zależności od użytej herbaty czas ten będzie się różnił. Wyjmij torebki herbaty i dosłódź wedle uznania – cukrem białym, brązowym, słodzikiem bądź ksylitolem. Do tak przyrządzonego naparu mrożonej herbaty dorzuć ok. 6 filiżanek lodu. Lód można przygotować poprzedniego dnia w specjalnych foremkach lub woreczkach, bądź kupić już gotowy w kostkach w markecie za kilka zł. Herbatę w dzbanku zamieszaj. Można dodać cytryny, pomarańczy, limonk i/lub mięty. Mrożoną herbatę wstawić do lodówki na kilka godzin.

Tropikalna mrożona herbata

Mrożonej herbacie można nadać nieco tropikalny charakter dorzucając do przygotowanego już napoju brzoskwini, kiwi i ananasa. Dobrze będzie ją wówczas dosłodzić, by dopełnić owocowy smak. Zmrożone kawałki owoców idealnie posłużą jako dodatkowe kosti lodu. Pyszne i orzeźwiające!

Zielona mrożona herbata

Zieloną herbatę mrożoną najlepiej przygotować z dodatkiem cytrryny i trawy cytrynowej. Mrożoną herbatę przygotowujemy tak samo, jak z przepisu podstawowego. Dodajemy ok. pół wyciśniętej cytryny i 2 trawy cytrynowe. Pomoże to zminimalizować lekko gorzkawy smak zielonej herbaty. Tak przygotowaną mrożoną herbatę odstawić na kilka godzin do lodówki i voila – gotowe.

Brzoskwiniowa herbata mrożona

Do mrożonej herbaty brzoskiwniowej najlepiej użyć lekkiej czarnej odmiany herbaty, np. English breakfast. Do przygotowanego naparu wg przepisu podstawowego dorzucamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię, cukier lub słodzik wg. wyboru oraz brzoskiwniowy syrop, np. firmy Monin. Dzięki temu sprawisz, że Twoja mrożona herbata smakować będzie jak z modnej restauracji!

Mrożona matcha latte

Jest to nieco odmienna mrożona herbata od tych bardziej tradycyjnych. Pochodząca z Japonii matcha posiada mnósywo oksydantów i działa korzystnie dla sylwetki. Herbatę matchę znajdziesz w ekosklepach.
Do przygotowania mrożonej matcha latte potrzebne będą:
2 łyżki matchy
szklanka mleka migdałowego
kostki lodu

Japońską matchę należy zalać wrzątkiem i odstawić. Ostudzony płyn wymieszać z mlekiem i kostkami lodu – najlepiej w shakerze, jednak jeśli go nie posiadasz przyda się także mikser bądź blender (w najgorszym razie można użyć szczelnie zamkniętego słoika!).
Gotowy napój można dosłodzić według uznania, dodać miodu, syropu bądź mleczka kokosowego.

Następny artykuł