Orzeźwiająca mrożona herbata, przepis idealny na cieplejsze dni
Mrożona herbata - orzeźwienie i przyjemność.
Ciepła herbata jest niezwykle popularna w polskiej kulturze. Czarna, zielona, czerwona, biała - znanych jest mnóstwo jej rodzajów i nawet wybredny smakosz znajdzie coś dla siebie. W letnie upały idealnie sprawdzi się szklanka mrożonej domowej herbaty z lodem i cytryną. Wyobraź sobie upał, siebie pod parasolem na wygodnym leżaku popijającą pyszną orzeźwiajączą mrożoną herbatę, jest sobota - żadnej pracy i zmartwień, dzieci bawią się wesoło a ogródku, a mąż drzemie na leżaku obok. W tym przepisie dowiesz się jak ją przyrządzić tak, by zachwyciła wszystkich domowników i wprawiła cię w leniwy letni nastrój.
Herbata - jakie ma właściwości
Do Europy herbata dotarła dopiero w XVII wieku. Przywieźli ją holenderscy handlarze z kraju kwitnącej wiśni. Dziś najpopularniejszym gatunkiem jest czarna, stanowiąca ok. 80% rynku. Jej składnikiem są liście, które są fermentowane i suszone.
Herbata zielona, nieco mniej popularna, jest jednak zdrowsza, bo bogata w antyoksydanty. Wykazuje również działanie uspokajające, jednak jest to dość podchwytliwe, dzieje się tak, gdy herbatę parzymy dłużej niż 3 minuty. Parzona poniżej tego czasu raczej nas pobudzi. Trzeba więc uważać przy wieczornym kubku zielonej herbaty i raczej zrobić ją zbyt mocną niż zbyt słabą. Zbyt długie jej parzenie powoduje wydzielanie się gorzkich substancji, które moga popsuć smak zarówno ciepłej jak i mrożonej herbaty. Czerwona herbata pomaga regulować gospodarkę tłuszczową w organizmie i wspomaga odchudzanie. Biała wzmacnia układ krwionośny. Żółta, dość niespotykana jest bogata w przeciwutleniacze.
Jak przygotować pyszną mrożoną herbatę.
Odpowiednie nawadnianie jest w lato bardzo ważne. Badania dowodzą, że jednym z najlepszych sposobów na ugaszenie pragnienia jest właśnie herbata - czarna, zielona, czerwona, czy biała. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość teiny. Mimo wszystko z herbatą należy uważać, ponieważ ma działanie moczopędne, co odwodnienie może przyspieszać.
Podstawowy przepis
Zalej dwie torebki herbaty czarnej, zielonej, białej, czerwonej bądź ziołowej w dużym dzbanku. Odstaw na kilka minut na zaparzenie, w zależności od użytej herbaty czas ten będzie się różnił. Wyjmij torebki herbaty i dosłódź wedle uznania – cukrem białym, brązowym, słodzikiem bądź ksylitolem. Do tak przyrządzonego naparu mrożonej herbaty dorzuć ok. 6 filiżanek lodu. Lód można przygotować poprzedniego dnia w specjalnych foremkach lub woreczkach, bądź kupić już gotowy w kostkach w markecie za kilka zł. Herbatę w dzbanku zamieszaj. Można dodać cytryny, pomarańczy, limonk i/lub mięty. Mrożoną herbatę wstawić do lodówki na kilka godzin.
Tropikalna mrożona herbata
Mrożonej herbacie można nadać nieco tropikalny charakter dorzucając do przygotowanego już napoju brzoskwini, kiwi i ananasa. Dobrze będzie ją wówczas dosłodzić, by dopełnić owocowy smak. Zmrożone kawałki owoców idealnie posłużą jako dodatkowe kosti lodu. Pyszne i orzeźwiające!